V Baumgartene sa skončili práce umožňujúce reverzný tok plynu do SR

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:25 • 2 min
V Baumgartene sa skončili práce umožňujúce reverzný tok plynu do SR

V Baumgartene sa skončili práce umožňujúce reverzný tok plynu do SR

slovakia

left justify in out

img

V rakúskom Baumagartene sa dnes skončili stavebné práce, ktoré umožňujú v prípade plynovej krízy tzv. reverzný tok plynu z Rakúska na Slovensko. Na slávnostnom ukončení sa zúčastnil šéf Ministerstva hospodárstva a výstavby (MHV) SR Juraj Miškov, minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda a predstavitelia rakúskej spoločnosti OMV Gas & Power.
"Dnešok je pre Slovensko významný tým, že sa posilňuje jeho energetická bezpečnosť. Po mojej nedávnej návšteve na Ukrajine a po dnešku môžeme teda povedať, že slovenská vláda urobila maximum pre energetickú bezpečnosť Slovenska, ako aj pre to, aby sa nezopakovala situácia spred dvoch rokov, kedy sme boli na Slovensku svedkami plynovej krízy," konštatoval Miškov na tlačovej konferencii v Baumgartene.
Šéf MHV SR zároveň poďakoval rakúskym odborníkom za spoluprácu, ktorú na projekte tzv. reverzného toku plynu vyvinuli od roku 2009, kedy bola podpísaná zmluva zabezpečujúca vyššiu energetickú bezpečnosť Slovenska.
Podľa Miškova doslova od zajtrajška "sme schopní v prípade potreby spustiť reverzný chod plynu". "Projekt nám prináša výhodu aj v tom, že v prípade, že by prišlo k situácii ako pred dvoma rokmi, sme oveľa lepšie pripravení na takúto situáciu," povedal šéf MHV SR.
Do budúcnosti sa podľa ministra hospodárstva pripravujú ešte ďalšie projekty, ktoré zvýšia energetickú bezpečnosť SR, a to najmä prepojenie európskych plynových vedení v smere sever-juh, alebo projekt plynovodu Nabucco. Všetky takéto opatrenia podľa jeho slov diverzifikujú v dodávke plynu nielen cestu, ale aj zdroj plynu.
"Som rád, že reverzný chod zabezpečený tu v Baumgartene je posilnením energetickej bezpečnosti občanov SR," povedal novinárom Dzurinda. Vyjadril zároveň potešenie nad tým, že tieto projekty medzi Rakúskom a jeho susedmi "dostali zelenú" aj v Európskej únii.
Podľa informácií člena predstavenstva OMV Gas & Power Wernera Auliho dosiahli celkové náklady na technické úpravy kompresorovej stanice v Baumgartene výšku približne 4 miliónov eur, z čoho na polovicu prispela Európska komisia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies