V Bánskobystrickom kraji sú najpočetnejšou skupinou Slováci a Maďari

NETKY.SK • 5 September 2017, 09:53 • 2 min
V Bánskobystrickom kraji sú najpočetnejšou skupinou Slováci a Maďari

BANSKÁ BYSTRICA - Ku koncu vlaňajšieho roka žilo v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) 651.509 obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Najviac zastúpené bolo obyvateľstvo so slovenskou národnosťou s podielom 77,33 percenta, maďarskú tvorilo 10,51 percenta a rómsku 2,28 percenta. Ostatné národnosti mali podiely nižšie ako jedno percento. Vyplýva to zo správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR o štruktúre obyvateľov BBSK podľa národností k 31.12.2016.

 

Ako dnes TASR informovala Eva Hajová z odboru informatiky, registrov, informačných služieb banskobystrického ŠÚ SR, národnosť v SR je zisťovaná pri sčítaniach obyvateľov, domov a bytov, ktoré sa vykonávajú v desaťročných intervaloch, na základe uvedenia národnosti podľa vlastného presvedčenia. Demografická štatistika aktualizuje tieto dáta na základe bilancovania pohybu obyvateľstva podľa štatistických hlásení o narodení, úmrtí a sťahovaní.

 

"Z hľadiska početnosti žilo ku koncu minulého roka na území kraja 503.823 obyvateľov slovenskej národnosti. Druhou najpočetnejšou zostáva maďarská národnosť 68.453 obyvateľov. Z územného hľadiska je maďarská národnosť najviac zastúpená v južnej a juhovýchodnej časti BBSK, v okresoch hraničiacich s Maďarskom, čiže okres Rimavská Sobota, Lučenec, Veľký Krtíš a Revúca. Rómska národnosť s počtom osôb 14.835 predstavuje tretiu najpočetnejšiu národnosť žijúcu v kraji. Iná alebo neuvedená národnosť bola v BBSK zastúpená 9,88 percenta," dodala Hajová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies