Bangladéšsky súd udelil trest smrti rekordnému počtu ľudí za vzburu z roku 2009

NETKY.SK • 27 November 2017, 14:04 • 2 min
Bangladéšsky súd udelil trest smrti rekordnému počtu ľudí za vzburu z roku 2009

DHÁKA - Bangladéšsky súd potvrdil rozsudky trestu smrti nad 139 príslušníkmi polovojenských pohraničných jednotiek, ktorí sa v roku 2009 podieľali na ozbrojenej vzbure.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Trojčlenná porota najvyššieho súdu tiež potvrdila doživotie vo väzení ďalším 146 osobám za ich účasť na vzbure, rabovaní a ďalších trestných činov, uviedla vo vyhlásení generálna prokuratúra.

 

Krvavá rebélia, pri ktorej prišlo o život 74 ľudí, prevažne dôstojníkov, vypukla len dva mesiace po tom, ako armáda odovzdala moc novozvolenej vláde premiérky Hasíny Vadžídovej. Pohraničníci začali ozbrojený odpor koncom februára 2009 počas výročného stretnutia v hlavnom meste Dháka. Vyhlasovali, že bojujú proti diskriminácii a za lepšie platové a pracovné podmienky.

 

Povstanie sa skončilo rokovaniami a ponukou amnestie. Po objavení desiatok tiel v masových hroboch a stokách však vláda ponuku amnestie stiahla. Medzi obeťami bolo 57 dôstojníkov vrátane hlavného veliteľa polovojenských pohraničných jednotiek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies