V Astane pokračujú mierové rokovania o Sýrii

NETKY.SK • 24 Január 2017, 09:25 • 2 min
V Astane pokračujú mierové rokovania o Sýrii

ASTANA - Rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii, ktoré sa konajú v kazašskej metropole Astana, pokračujú dnes druhý deň za účasti delegácií sýrskej vlády a opozície, ako aj Iránu, Ruska a Turecka.

slovakia

left justify in out

Prítomný je aj osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan De Mistura a veľvyslanec USA v Kazachstane George A. Krol vo funkcii pozorovateľa.

 

De Mistura dnes potvrdil začatie rokovaní a dodal, že "ako vždy, sme naladení optimisticky".

 

Sýrska vládna delegácia by dnes so zástupcami ozbrojenej opozície mala pokračovať v diskusii o mechanizmoch, ktoré by zaručili dodržiavanie prímeria platného v Sýrii od 30. decembra.

 

Rokovania sa vedú za sprostredkovania De Misturu, ktorý medzi delegáciami pendluje. Účastníci rokovaní by dnes mali ukončiť aj diskusiu o dokumente, ktorý má potvrdzovať režim zastavenia paľby i odhodlanie znepriatelených strán dospieť k urovnaniu konfliktu v Sýrii.

 

Podľa pôvodných plánov sa rokovania mali skončiť dnes okolo 13.00 h miestneho času (09.00 h SEČ). V pondelok večer sa však mnohí účastníci vyjadrili skepticky ohľadom dodržania tohto harmonogramu. Rokovania totiž napredujú ťažko a atmosféra na nich je napätá. O predĺžení schôdzky o ďalší deň sa však zatiaľ nehovorí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies