V americkom štáte schválili takmer úplný zákaz interrupcií, podporili ho najmä republikáni

NETKY.SK • 12 Júl 2023, 10:15 • 2 min
V americkom štáte schválili takmer úplný zákaz interrupcií, podporili ho najmä republikáni

DES MOINES - Zákonodarný zbor v americkom štáte Iowa v utorok schválil zákon, ktorý vo väčšine prípadov zakazuje umelé prerušenie tehotenstva od obdobia po približne šiestich týždňoch. Guvernérka Kim Reynoldsová uviedla, že zákon podpíše v piatok.

slovakia

left justify in out

Za zákon hlasovalo 56 kongresmanov a 34 bolo proti. Senátori ho neskôr schválili pomerom hlasov 32:17. Podporili ho najmä republikáni, ktorý majú prevahu v oboch komorách. Debata trvala viac než 14 hodín, demokratickí zákonodarcovia vzniesli viacero námietok a zástancovia interrupcií demonštrovali pred budovou zákonodarného zhromaždenia. Najvyšší súd v tomto štáte v júni zamietol obnovenie platnosti rovnakého zákona, ktorý Reynoldsová podpísala v roku 2018. Guvernérka výsledok utorkového hlasovania označila za jasnú odpoveď.

 

 

V súčasnosti je v Iowe možné absolvovať interrupčný zákrok až do 20. týždňa tehotenstva. Nový zákon vstúpi do platnosti bezprostredne po podpísaní v piatok. Zakáže umelé prerušenie tehotenstva v takmer všetkých prípadoch, keď už bola zaznamenaná činnosť srdca. To býva zvyčajne okolo šiesteho týždňa. Najvyšší súd Spojených štátov vlani v júni zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu. Interrupcie odvtedy takmer úplne zakázalo 14 štátov USA, pripomína Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies