Pápež vyzval na ukončenie násilia a mierové riešenie krízy v Peru

NETKY.SK • 23 Január 2023, 13:00 • 2 min
Pápež vyzval na ukončenie násilia a mierové riešenie krízy v Peru

Vatikán - Pápež František apeloval v nedeľu na ukončenie násilností v Peru, ktoré od začiatku decembra sužujú rozsiahle nepokoje.

slovakia

left justify in out

Po tradičnej modlitbe Anjel Pána veriacich z okna Apoštolského paláca vyzval, aby sa za zastavenie týchto nepokojov pomodlili. "Násilie potláča nádej na spravodlivé riešenie problémov," povedal František davu približne 15.000 veriacich, ktorí sa zhromaždili na Námestí sv. Petra. "Vyzývam všetky zúčastnené strany, aby sa - s plným rešpektovaním ľudských práv a právneho štátu - vydali cestou (bratského) dialógu," dodal. František poznamenal, že sa v tomto smere pripája k výzve peruánskych biskupov. Prešiel pritom z taliančiny španielčiny, ktorá je jeho rodnou rečou aj oficiálnym jazykom Peru a povedal: "Nie násiliu, nech prichádza z akejkoľvek strany! Nie smrti!" Pápež v nedeľu taktiež znova odsúdil aj násilie na Ukrajine, približuje portál Vatican News. Hovoril pritom o veľkej bolesti ukrajinského ľudu, ktorý už takmer rok zažíva vojnu. Modlil sa, aby Boh poskytol Ukrajincom útechu a podporu. Peru sužujú nepokoje od 7. decembra, keď bol zosadený a zatknutý ľavicový prezident Pedro Castillo. Demonštranti požadujú odstúpenie jeho nástupkyne Diny Boluarteovej, rozpustenie parlamentu a bezodkladné vypísanie nových volieb. Pri tamojších násilnostiach už zahynulo prinajmenšom 55 ľudí. Na takmer tretine územia Peru úrady vyhlásili výnimočný stav. Z dôvodu protestov uzatvorili peruánske úrady prístup k svetoznámym ruinám inkského mesta Machu Picchu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona