Úverový rating Slovinska znížila aj agentúra Fitch

NETKY.SK • 29 September 2011, 17:14 • 2 min
Úverový rating Slovinska znížila aj agentúra Fitch

Úverový rating Slovinska znížila aj agentúra Fitch

slovakia

left justify in out

img

Úverové hodnotenie Slovinska v stredu znížila ďalšia ratingová agentúra. Spoločnosť Fitch Ratings oznámila, že dlhodobý úverový rating tejto krajiny eurozóny znižuje z AA na AA-mínus, čo odôvodnila zhoršenou situáciou bankového systému a významným rizikom potreby finančného záchranného balíka.
Okrem toho zamietnutie dôchodkových reforiem, prioritného programu vlády, v júnovom referende naznačuje problém pre dlhodobú udržateľnosť verejných financií Slovinska, uviedol vo vyhlásení analytik agentúry Fitch Chris Pryce.
Rating Slovinska zo strany agentúry Fitch je teraz na úrovni ratingu Aa3, ktorý krajine minulý týždeň po znížení o jeden stupeň udelila agentúra Moody's z dôvodu politickej nestability a pomalých reforiem. Obe hodnotenia sú o jeden stupeň nižšie než rating agentúry Standard & Poor's, ktorým je AA s negatívnym výhľadom.
Slovinský prezident Danilo Türk v stredu oznámil, že v krajine sa 4. decembra uskutočnia predčasné voľby po tom, ako parlament pred týždňom vyslovil nedôveru menšinovej vláde premiéra Boruta Pahora. Rozpadu vládneho kabinetu predchádzali mesiace nezhôd vo vládnej koalícii a niekoľko odstúpení členov vlády.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies