Útoky v Egypte: Bomby vo vlaku a v metre zabili dvoch ľudí, zranili ďalších 14 osôb

NETKY.SK • 6 November 2014, 06:32 • 2 min
Útoky v Egypte: Bomby vo vlaku a v metre zabili dvoch ľudí, zranili ďalších 14 osôb

KÁHIRA - Bomba umiestnená vo vlaku zabila dvoch egyptských policajtov a zranila 11 ďalších ľudí, keď vybuchla v stredu večer na stanici v egyptskej provincii Menufia v delte Nílu. Informovala o tom štátna televízia a tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ďalšia malá bomba explodovala približne o hodinu na stanici metra v metropole Káhira, pričom zranila troch ľudí. Správu zverejnil štátny spravodajský portál al-Ahrám. Egypt zažíva nárast islamistického povstania od júla 2013, keď armáda zvrhla riadne zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Armáda tak urobila po masových protestoch proti Mursího vláde.

 

Po zosadení prezidenta začala s tvrdými zásahmi proti jeho hnutiu Moslimské bratstvo. Islamistickí militanti majú bašty predovšetkým na Sinajskom polostrove, kde bolo minulý mesiac pri hranici s pásmom Gazy zabitých najmenej 33 vojakov. Armádu to donútilo opustiť pohraničnú oblasť, využívanú na pašovanie zbraní a bojovníkov.

 

K zodpovednosti za stredajšie útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa vládnych údajov zahynulo pri útokoch militantov už vyše 500 ľudí, väčšinou vojakov a policajtov. Pri vládnych akciách proti militantom prišli o život stovky islamistov a mnoho tisíc ich bolo uväznených. Moslimské bratstvo tvrdí, že je mierumilovným hnutím a popiera účasť na nedávnom protištátnom násilí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies