Útoky na cudzinky vo verejnom priestore sa opakujú

NETKY.SK • 18 September 2018, 16:00 • 2 min
Útoky na cudzinky vo verejnom priestore sa opakujú

BRATISLAVA - Počas júla a augusta ADRA Slovensko a občianske združenie Marginál zaznamenali tri útoky na klientky ich integračného projektu STEP 3.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informoval ADRA tím, alarmujúcou skutočnosťou je, že sa napadnutia stali počas dňa, v ranných hodinách na uliciach Bratislavy, na ceste do škôlky s maloletými deťmi a priamo pred ich očami. Vo všetkých prípadoch išlo o útočníkov-mužov vo veku do 30 rokov, hovoriacich slovenským jazykom. V jednom prípade bolo podané trestné oznámenie a vo všetkých prípadoch spolupracujú so špecializovanou policajnou jednotkou NAKA. Humanitárna a rozvojová organizácia ADRA Slovensko a občianske združenie Marginál sa dlhodobo venujú inklúzii ľudí, ktorým Slovenská republika udelila medzinárodnú ochranu.

ADRA Slovensko upozorňuje, že verbálne a fyzické útoky pred očami detí u nich môžu vyvolať dlhodobé traumy. „Traumy, spojené s priamym násilím, môžu u detí zanechať hlboké zranenia na zvyšok života. Následná posttraumatická stresová porucha sa môže prejavovať depresiou, panickou poruchou alebo až samovraždou,“ uviedla psychologička projektu STEP 3 Barbora Kuchárová. V dvoch z týchto troch prípadov išlo o napadnutie somálskej matky so šesťročným dieťaťom, a to najprv agresívnym a vulgárnym pokrikovaním. O niekoľko dní neskôr ďalší útočník šesťročné dieťa na ulici sotil. Tretí prípad sa týkal irackej matke s dvoma deťmi, ktorá kočíkovala päťmesačné dieťa a išla s päťročným synom do škôlky. Niekoľko metrov od škôlky matku zozadu od chrbta sotil neznámy muž, dožadujúci sa odpovedí o náboženstve a krajine pôvodu a následne jej vulgárne nadával. Útočník odišiel až vtedy, keď matka zareagovala tým, že zavolá políciu. Obe ženy nosia hidžáb, uvádza organizácia v tlačovej správe.

Riaditeľ ADRA Slovensko Daniel Kaba konštatoval, že zvyšujúca sa periodicita útokov na ich klientky - ženy s medzinárodnou ochranou si vyžaduje väčšiu pozornosť i riešenie. "Verejnosť musí byť citlivejšia voči negatívnym náladám spoločnosti voči azylantom a azylantkám, ako aj cudzincom a cudzinkám vo všeobecnosti. Boli by sme radi, keby Slovensko bolo naďalej bezpečnou a priateľskou krajinou a určitá časť verejnosti by nevnímala tých zopár utečencov v SR ako hrozbu,“ uviedol. Podľa terénnej sociálnej pracovníčky projektu STEP 3 Emílie Trepáčovej je podstatou stretu viditeľná inakosť, predovšetkým vo forme obliekania (hidžáb), vierovyznania, krajiny pôvodu, farby pleti. "Nesmierne smutné a znepokojujúce je, že si útočníci dovolia zaútočiť na ženu pred očami dieťaťa, prípadne napadnú aj dieťa," uviedla Trepáčová a dodala, že niektorí cudzinci a cudzinky sa na Slovensku v bezpečí necítia, resp. v bezpečí nie sú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies