Ústavný súd SR zistil viacero porušení základných práv sťažovateľov

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 14:29 • 2 min
Ústavný súd SR zistil viacero porušení základných práv sťažovateľov

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR zistil za obdobie rokov 2008 až 2016 viacero porušení základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Týmto prípadom bude preto venovať zvýšenú pozornosť.

slovakia

left justify in out

Súčasťou projektu predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej pod názvom Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb je podľa Pľutovej aj prehľad nálezov, v ktorých ÚS vyslovil porušenie základného práva sťažovateľov na súdnu a inú právnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 

"V priebehu monitorovaných rokov 2008 – 2016 bolo vydaných celkovo 691 nálezov Ústavného súdu vo vzťahu k porušeniu už uvedených práv. V súlade s cieľom projektu, ktorým je okrem iného efektívnejšia realizácia výkonu rozhodnutí - nálezov Ústavného súdu, je možné pozitívne zhodnotiť 626 právoplatne skončených konaní pred všeobecnými súdmi a inými orgánmi verejnej moci k 31. decembru 2016," viedla Pľutová.

 

Ako ďalej povedala, ÚS SR bude v tomto roku naďalej venovať zvýšenú pozornosť 65 nálezom, v ktorých bolo Ústavným súdom konštatované porušenie spomínaných práv a ktoré neboli do 31. decembra 2016 právoplatné skončené pred všeobecnými súdmi, prípadne pred inými orgánmi verejnej moci.

 

"ÚS SR svojou rozhodovacou činnosťou plní nezastupiteľnú úlohu ochrancu práv fyzických a právnických osôb, ktoré sa s dôverou v spravodlivé konanie obracajú na všeobecné súdy a iné orgány verejnej moci. V prípadoch, keď tieto orgány zlyhávajú, je povinnosťou Ústavného súdu hájiť záujmy jednotlivca garantované ústavou a medzinárodnými dohovormi. Zároveň je nevyhnutné súdy a iné orgány verejnej moci upozorňovať na porušenie ústavy alebo medzinárodných dohovorov, dodržiavanie ktorých by malo byť v demokratickom a právnom štáte samozrejmosťou," dodala Macejková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies