Ústavný súd nebude viazaný termínmi

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 11:27 • 2 min
Ústavný súd nebude viazaný termínmi

BRATISLAVA - Ústavný súd SR nebude pri rozhodovaní viazaný termínmi, ako to v novele zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR navrhovali poslanci za KDH Monika Gibalová, Pavol Hrušovský a Pavol Abrhan.

slovakia

left justify in out

Kresťanskí demokrati neúspešne presadzovali, aby ústavný súd, ak prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s Ústavou SR a účastník konania navrhne pozastavenie účinnosti napadnutých právnych predpisov, o tomto rozhodol do 90 dní odo dňa začatia konania. Vládny Smer-SD v parlamente ich novelu zamietol.

„Podľa platnej právnej úpravy o takom návrhu rozhodne ústavný súd bez zbytočného odkladu. Doterajšie skúsenosti však potvrdzujú, že ústavný súd rozhoduje o niektorých návrhoch na pozastavenie účinnosti napadnutých právnych predpisov, ich častí či ustanovení so značným oneskorením,“ vysvetľovala návrh Gibalová. Podľa nej v novele ide o také ustanovenia, v prípade ktorých ich ďalšie uplatňovanie môže ohroziť základné práva a slobody alebo hrozí značná hospodárska škoda, alebo iný vážny nenapraviteľný následok. 

Neuspel ani pozmeňujúci návrh Martina Poliačika (SaS), ktorý sa snažil presadiť, aby návrh na disciplinárne konanie voči predsedovi ústavného súdu mohol podať ktorýkoľvek ústavný sudca. Poliačik tak reagoval na dnešný stav, kedy návrh na začatie disciplinárneho stíhania predsedu ústavného súdu môže podať iba samotný predseda súdu. "Neexistuje žiaden legitímny dôvod na to, aby bol predseda ÚS vyňatý z disciplinárnej kompetencie ústavného súdu a z toho dôvodu je potrebné jasne upraviť, kto môže podať návrh na jeho disciplinárne stíhanie. Je totiž ťažké predpokladať, že by predseda ÚS sám na seba inicioval disciplinárne konanie," vysvetľoval Poliačik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies