USA znovu otvorili veľvyslanectvo v Líbyi

NETKY.SK • 23 September 2011, 21:55 • 2 min
USA znovu otvorili veľvyslanectvo v Líbyi

USA znovu otvorili veľvyslanectvo v Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty vo štvrtok znovu otvorili v líbyjskom Tripolise veľvyslanectvo, ktoré bolo niekoľko mesiacov zatvorené vzhľadom na boje za zvrhnutie Muammara Kaddáfího. Americký veľvyslanec v Líbyi Gene Cretz na slávnostnom obrade vyjadril dôveru v nové vedenie krajiny.
Cretz uznal, že severoafrický štát čelí mnohým problémom, pretože Kaddáfí je stále na úteku a boj s jeho vernými prívržencami pokračuje ešte na troch frontoch.
"Nasledujúcich niekoľko mesiacov bude kľúčových, keďže Líbyjčania kladú základ pre pluralistickú demokraciu, ktorá rešpektuje práva všetkých jej občanov," povedal americký veľvyslanec pred slávnostným vztýčením zástavy pred jeho rezidenciou v Tripolise, ktorá bude slúžiť ako dočasné veľvyslanectvo. "Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo sú pripravené pomôcť, ako sa len dá," dodal Cretz.
Obrad sa uskutočnil v ten istý deň, ako tuniské úrady uväznili líbyjského bývalého premiéra Baghdádího Alího Mahmúdího pre obvinenia z ilegálneho vstupu do krajiny. Keď sa totiž pokúšal ujsť cez Tunisko do Alžírska, nemal víza. Líbyjská Prechodná národná rada oznámila, že požiadala Tunisko o vydanie Mahmúdího do vlasti.
Hlavný komplex amerického veľvyslanectva v máji v reakcii na nálet napadol dav Kaddáfího prívržencov, ktorý ho vážne poškodil. Personál veľvyslanectva bol v čase útoku už evakuovaný, keďže po začiatku povstania v polovici februára sa v krajine šírili nepokoje.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies