USA zastavili niektoré protiteroristické operácie v Jemene

NETKY.SK • 24 Január 2015, 08:52 • 2 min
USA zastavili niektoré protiteroristické operácie v Jemene

WASHINGTON - Spojené štáty sa rozhodli pozastaviť časť svojich protiteroristických operácií proti príslušníkom teroristickej siete al-Káida v Jemene.

slovakia

left justify in out

Ide o krok súvisiaci so zmenou pomerov v tejto krajine, keď Iránom podporovaní šiitskí povstalci, zvaní húsíovia, tento týždeň donútili vedenie krajiny odstúpiť. 
      

Pád Spojenými štátmi podporovanej vlády v Jemene paralyzuje protiteroristickú operáciu v tejto krajine, uviedli podľa agentúry Reuters dvaja predstavitelia amerických bezpečnostných zložiek. V Jemene pritom pôsobí veľmi silná odnož teroristickej siete - al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP), ktorá sa priznala aj k zodpovednosti za nedávne atentáty v Paríži.
      

Podľa spomínaných zdrojov pozastavenými operáciami sú aj útoky s použitím bezpilotných lietadiel, ktoré zlikvidovali niekoľko vplyvných veliteľov i základní a vybavenia AQAP v odľahlých častiach Jemenu. Americkí vojaci z leteckej základne al-Annad na juhu Jemenu počas svojich operácií proti islamistom spolupracovali s jemenskými bezpečnostnými zložkami.
      

Nemenované americké vládne zdroje hovoria, že pozastavenie protiteroristických operácií je len dočasné a súvisí s nejasnou a chaotickou situáciou v Jemene. Hovorca washingtonského Bieleho domu Josh Earnest na rozdiel od spomínaných zdrojov novinárov informoval, že USA chcú s Jemenom pokračovať v tesnej spolupráci v boji proti terorizmu. Dodal, že v doterajšej stratégii sa nič nemení. "Nemám vám k tomu teraz čo povedať," uviedol pred novinármi.
      

Agentúra AP priniesla reakciu analytika talianskeho Inštitútu medzinárodných politických štúdií Lorenza Vidina, autora knihy Al-Káida v Európe, ktorý sa obáva, že AQAP teraz bude mať "voľné ruky" na časti územia Jemenu, čo môže znamenať aj posilnenie schopnosti plánovať útoky proti USA.
      

Šiitskí moslimovia, zvaní húsíovia, sú nepriateľmi AQAP, ktorá pozostáva zo sunnitských islamistov. Húsíovia sú však aj proti USA, čo sa ukázalo aj počas demonštrácií na ich podporu v jemenskej metropole Saná, kde vykrikovali: "Smrť Amerike, Smrť Izraelu". Húsíami zosadený jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí "nielen toleroval americké bezpilotné lietadlá, on ich vítal," uviedol Bruce Riedel z amerického Brookings Institution think tank's Intelligence Project. Riedel predpokladá, že v dohľadnej budúcnosti sa zrejme v Jemene neobjaví "podobne nadšený partner".
      

Spojené štáty v piatok stiahli zo svojho veľvyslanectva v Jemene ďalšiu časť personálu. Stalo sa tak po páde vlády, ktorá bola kľúčovým spojencom USA v boji proti teroristickej sieti al-Káida. Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí sa vo štvrtok vzdal úradu krátko po tom, ako podala demisiu vláda. Parlament však odstúpenie hlavy štátu odmietol akceptovať.
      

Najvyšší predstavitelia Jemenu odstúpili deň po tom, ako sa prezident dohodol so šiitskými povstalcami na podmienkach upokojenia situácie v hlavnom meste Saná. Stalo sa tak po obsadení prezidentského paláca húsíami, ktorí obkľúčili aj súkromnú rezidenciu hlavy štátu.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies