USA vyslali k Severnej Kórei vojnové lode, Kim Čong-un hrozí jadrovým útokom

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 14:05 • 2 min
USA vyslali k Severnej Kórei vojnové lode, Kim Čong-un hrozí jadrovým útokom

WASHINGTON – Spojené štáty americké vyslali k polostrovu Severnej Kórei skupinu úderných lodí. Tento krok rozhneval vedenie komunistického režimu, ktorý hrozí jadrovou odpoveďou.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá informovala, že  akékoľvek vojenské prejavy americkej armády v oblasti vyvolajú jadrový útok proti USA.

 

Americké námorníctvo počas uplynulého víkendu vyslalo ku kórejským brehom lietadlovú loď Carl Vinson v sprievode ďalších úderných plavidiel. Tento krok mal podľa vojenských expertov odradiť severokórejského vodcu Kim Čong-una od pravidelných raketových skúšok.

 

Uzavretá KĽDR označuje USA za nepriateľa a väčšinou voči nim vystupuje veľmi radikálne. Inak tomu nebolo ani teraz a pohrozila im jadrovou odvetou. "Naša silná revolučná armáda pozorne sleduje každý krok nepriateľských elementov a náš jadrový pohľad je zameraný nielen na invazívne základne USA v Južnej Kórei a na javisko pacifických operácií, ale aj na americkú pevninu," vyjadril sa podľa informácií Reuters jeden z oficiálnych severokórejských denníkov.

 

Americká lietadlová loď s 60 lietadlami a 5000 členmi posádky mieri do konfliktnej oblasti v sprievode dvoch torpédoborcov a jedného krížnika vybavených balistickými strelami a ďalších bojových plavidiel. Podľa zdrojov z amerického námorníctva bude na ceste najmenej týždeň.

K juhokórejským brehom by mala doraziť až po sobotňajších oslavách nedožitých narodenín zakladateľa severokórejskej diktatúry Kim Ir-sena.

 

​Južná Kórea a Japonsko, ktorí sú hlavnými americkými spojencami v oblasti, sa obávajú možného jadrového testu. "Je možné, že Sever zvažuje väčšie provokácie, ako je jadrová skúška načasovaná k rôznym výročiam vrátane zasadnutia Najvyššieho ľudového zhromaždenia," povedal dočasný juhokórejský prezident Hwang kjo-an.

 

Juhokórejská armáda v tejto súvislosti posilní monitoring KĽDR a bude informovať amerických spojencov. Spojené štáty chcú týmto krokom podľa niektorých analytikov využiť efekt prekvapivého úderu, ku ktorému siahli minulý týždeň v Sýrii, a presvedčiť nepriateľské režimy, že sú pod novým prezidentom Donaldom Trumpom pripravené na silovejšie riešenia než za jeho predchodca Baracka Obamu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies