Epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje. Detaily ďalšieho uvoľňovania budú známe v piatok

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 06:52 • 2 min
Epidemická situácia sa na Slovensku zlepšuje. Detaily ďalšieho uvoľňovania budú známe v piatok

BRATISLAVA – Pandimická situácia na Slovensku sa aj naďalej zlepšuje. Denný priemer pozitívne testovaných sa dostal pod tisíc prípadov denne, v počte hospitalizovaných nastal oproti predchádzajúcemu týždňu pokles o takmer 20 %.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na včerajšej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík. Uviedol, že vďaka zlepšujúcej sa situácii by celé Slovensko mohlo od pondelka prejsť do prvého stupňa varovania COVID automatu, teda ružovej farby. Doplnil, že v III. stupni varovania, teda bordovej farbe, by mohli byť od pondelka iba dva okresy - Myjava a Považská Bystrica.

 

V II. stupni (červenom) bude 33 okresov a I. stupeni varovania (ružová farba) bude 44 okresov. Bližšie informácie o ďalšom uvoľňovaní opatrení sa verejnosť dozvie v piatok, na kedy je zvolaná tlačová beseda ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského a hlavného hygienika SR Jána Mikasa

 

img

 

Počet výjazdov k pacientom klesá
Za uplynulý týždeň klesol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, stále je však obsadenosť týchto lôžok na úrovni 60 %. Klesajú aj počty výjazdov k pacientom, s výnimkou Trenčianskeho kraja, kde za posledný týždeň mierne narástli.

 

Do nemocníc prijímajú menej ako sto pacientov denne. „Čo je štvrtina vrcholu, ktorý sme dosiahli,“ uviedol Mišík. Dynamika reprodukčného čísla sa drží na podobnej úrovni ako minulý týždeň.

 

„Očakávame výraznejší pokles v počtoch hospitalizovaných a ventilovaných pacientov, pokračujúci pokles pozitívnych prípadov a výrazné zrýchlenie vakcinácie,“ doplnil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva.

 

Súvisiaci článok: Od pondelka budú bordové už len dva okresy

 

Ľudia by si mohli vakcínu vybrať 

Veková hranica na očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech by sa mohla znížiť už tento týždeň, pripustil Lengvarský. Uviedol, že vo štvrtok má mať k dispozícii analýzu, ktorá, ak ukáže, že počet záujemcov o očkovanie je nižší ako avizované dodávky vakcíny.

 

V čakárni by sa mala otvoriť možnosť očkovania aj pre osoby nad 50 rokov. Ak bude podľa ministra dostatok dávok vakcín od Pfizeru aj v treťom kvartáli, nevylučuje možnosť, že by si ľudia vakcíny vyberali. Doplnil, že na tento víkend sú všetky termíny na očkovanie obsadené.

 

Prvú dávku vakcíny dostala už viac ako pätina obyvateľov Slovenska, podaných už bolo cez 1,5 milióna dávok vakcín. Do konca mája má prísť na Slovensko ďalších vyše 1,5 milióna dávok.

 

Výsledky Sputnika V ešte stále nie sú

Minister tiež uviedol, že výsledky laboratórnych testov ruskej vakcíny Sputnik V z Maďarska stále nie sú k dispozícii. Prízvukoval, že rezort čaká aj výsledky testov z Ruska, rozhodnúť sa má koncom mája.

 

Na otázku, či ruská strana dodala požadovanú dokumentáciu k vakcíne, minister odpovedal, že iba čiastočne. „Nedoručili všetko, čo sme chceli,“ povedal.

 

Okresy podľa stupňa varovania

III. stupeň varovania: Myjava a Považská Bystrica. V týchto dvoch okresoch bude aj naďalej platiť zákaz vychádzania aj počas dňa.

 

II. stupeň varovania: 33 okresov - Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Martin, Medzilaborce, Nové Mesto nad Váhom, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Sobrance, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

 

I. stupeň varovania: 44 okresov - Bratislava I.-V., Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Námestovo, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Rožňava, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Spišská Nová Ves, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Žilina a Zlaté Moravce.

 

V červených a ružových okresoch bude platiť zákaz vychádzania po 21:00 hodine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies