USA vrátili Mexiku tri predhispánske kamenné artefakty: V minulosti boli ilegálne odvezené

NETKY.SK • 14 September 2013, 08:22 • 2 min
USA vrátili Mexiku tri predhispánske kamenné artefakty: V minulosti boli ilegálne odvezené

MEXIKO - Trojicu kamenných plastík z predhispánskeho obdobia vrátilo americké Lowe Art Museum v Miami Mexiku, odkiaľ boli pred desaťročiami ilegálne odvezené.

slovakia

left justify in out

Mexický národný antropologický a historický ústav INAH uvádza, že sochy znázorňujú hada, vodné božstvo a kňaza alebo iného hodnostára. V tejto chvíli je síce ťažko povedať, z ktorej kultúry a lokality artefakty pochádzajú, odborníci ich však začnú študovať, aby zistili viac podrobností, napísal podľa agentúry AP vo svojom vyhlásení inštitút INAH.

Plochý kamenný podstavec znázorňujúci bohato odetú osobu mužského pohlavia sa datuje do obdobia zhruba medzi rokmi 200 pred n.l.-200 n.l. Na ďalšom reliéfe, pochádzajúcom z obdobia rokov 700-900 n.l., je boh vody Tlaloc, a reliéf hadej hlavy je datovaný rokmi 900-1200 n.l., spresňuje AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies