USA sú a vždy budú krajinou s najvyššou úverovou bonitou

NETKY.SK • 9 August 2011, 11:03 • 2 min
USA sú a vždy budú krajinou s najvyššou úverovou bonitou

USA sú a vždy budú krajinou s najvyššou úverovou bonitou

slovakia

left justify in out

img

Príčinou zníženia ratingu USA sú podľa prezidenta Baracka Obamu politické spory, ktoré predchádzali zvýšeniu dlhového stropu. Dodal, že Spojené štáty nepotrebujú ratingovú agentúru, aby im ukázala problémy funkčnosti ich politického systému.

Obama predniesol v Bielom dome stanovisko k zníženiu ratingu USA. Spojené štáty podľa Obamu aj napriek zhoršeniu úverovej známky sú a vždy budú krajinou s najvyššou úverovou dôveryhodnosťou, čo svojím správaním potvrdzujú aj svetoví investori. Finančné trhy po celom svete "si stále myslia, že naša bonita je na úrovni trojitého A", dodal Obama.

Americký prezident však na druhej strane dúfa, že zhoršenie ratingu agentúrou Standard & Poor's z AAA na AA+ bude motivovať zákonodarcov, aby prijali opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu. Rozhodnutie S&P totiž signalizuje naliehavosť politickej dohody týkajúcej sa plánu na konsolidáciu verejných financií. Podľa Obamu nie možné obmedziť schodok len výdavkovými škrtmi.

Zákon, ktorým sa minulý týždeň zvýšil dlhový stop USA, čo odvrátilo technický bankrot vlády, počíta s vytvorením kongresového výboru. Ten by mal koncom novembra predložiť návrhy na zníženie výdavkov o 1,5 bilióna USD (1,05 bilióna eur) v priebehu najbližších 10 rokov.

Obama uviedol, že predloží vlastné návrhy, ako znížiť rozpočtový schodok. Podľa neho je potrebné zvýšiť dane pre bohatých a mierne modifikovať drahé programy nárokovateľkých dávok. Opäť tiež prisľúbil, že Kongres v septembri prijme opatrenia na podporu tvorby pracovných miest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies