USA povolili výstavbu prvej americkej továrne na Kube po vyše 50 rokoch

NETKY.SK • 15 Február 2016, 16:34 • 2 min
USA povolili výstavbu prvej americkej továrne na Kube po vyše 50 rokoch

HAVANA - Obamova administratíva po viac ako polstoročí schválila výstavbu prvej americkej továrne na Kube.

slovakia

left justify in out

Továreň na malotraktory bude môcť na Kube postaviť malá spoločnosť z amerického štátu Alabama. Tá by mala za rok zmontovať priemerne tisícku takýchto strojov a následne ich predávať súkromným kubánskym poľnohospodárom.

 

Americké ministerstvo financií ešte minulý týždeň upovedomilo obchodných partnerov zmienenej spoločnosti Horacea Clemmonsa a Saula Berenthala, že môžu začať s legálnou výrobou traktorov a tiež ďalších poľnohospodárskych strojov v osobitej ekonomickej zóne na Kube. Tú pred časom vytvorila tamojšia vláda, aby tak do krajiny pritiahla zahraničných investorov.

 

Projekt verejne podporili už aj predstavitelia kubánskych úradov. Obaja partneri spoločnosti odhadujú, že prvé traktory na Kube by mali vyrobiť najneskôr v prvom štvrťroku budúceho roka.

 

Washington a Havana po viac ako 50 rokoch napätých vzťahov obnovili vlani v júli diplomatické vzťahy. V posledných mesiacoch Spojené štáty uvoľňujú voči Kube niektoré obmedzenia, americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať kancelárie. Obe krajiny pred uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies