USA posilňujú systém protiraketovej obrany NATO v Európe

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 17:59 • 2 min
USA posilňujú systém protiraketovej obrany NATO v Európe

BUKUREŠŤ/VARŠAVA - Americký protiraketový štít, ktorý má chrániť Európu pred balistickými raketami, sa tento týždeň rozrastie. Vo štvrtok uvedú do prevádzky jeho novú súčasť v Rumunsku a o deň nato začnú stavebné práce na ďalšej plánovanej základni v Poľsku, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia USA, NATO a Rumunska vo štvrtok v juhorumunskej obci Deveselu slávnostne otvoria novú americkú základňu, ktorá bude súčasťou širšieho systému protiraketovej obrany NATO. Hlavný prejav na slávnosti prednesie generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

V piatok poľskí a americkí predstavitelia uskutočnia symbolický prvý výkop v poľskej obci Redzikowo neďaleko mesta Slupsk pri pobreží Baltského mora. Odštartujú tak plánovanú stavbu americkej protiraketovej základne, ktorá by sa mala zapojiť do systému v roku 2018.

 

Rusko pohrozilo, že bude reagovať na plánovanú súčasť systému v Poľsku rozmiestnením rakiet Iskander v Kaliningrade. Iskandery sú schopné niesť jadrové aj konvenčné hlavice a majú dolet do 500 kilometrov, čo zahŕňa väčšinu územia Poľska. Rusko ich v Kaliningrade dočasne rozmiestnilo už vlani počas vojenského cvičenia, aby demonštrovalo svoju schopnosť ich rýchleho presunu. Podľa mienky Poliakov tam časť z nich zostala až doteraz.

 

Americký protiraketový štít zahŕňa aj radar v Turecku a štyri torpédoborce námorných síl s domovským prístavom v Španielsku. V súčasnosti mu velia USA, ale keď bude plne funkčný rozšírený systém, prevezme velenie NATO.

 

Agentúra AP pripomenula, že budovanie protiraketového štítu v Európe presadil bývalý americký prezident George W. Bush a terajší prezident Barack Obama plány upravil - na žiadosť Čechov vynechal súčasť, ktorá mala byť pôvodne umiestnená na území ČR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies