USA po 62 rokoch vyvezú viac ropných palív, než dovezú

NETKY.SK • 2 December 2011, 03:32 • 2 min
USA po 62 rokoch vyvezú viac ropných palív, než dovezú

USA po 62 rokoch vyvezú viac ropných palív, než dovezú

slovakia

left justify in out

img

USA tento rok zrejme po prvý raz po 62 rokoch vyvezú viac benzínu, dieslu a ďalších palív vyrobených z ropy, než dovezú. To by znamenalo, že Spojeným štátom sa v krátkom čase podaril mimoriadny obrat a výrazne zvýšili svoj vplyv na svetový trh s energiami, tvrdí americký denník Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvoláva na správu amerického ministerstva energetiky.

Podľa správy USA počas prvých 9 mesiacov tohto roka vyviezli do zahraničia 750 miliónov barelov benzínu, kerozínu a ďalších palív (1 barel = 159 litrov). Zároveň v tomto období doviezli len 690 miliónov barelov. Ešte v roku 2005 Spojené štáty doviezli o 900 miliónov barelov viac palív, než exportovali. "Ako všeobecná pravda platilo, že USA sú obrovskou čiernou dierou, ktorá vysáva palivá z celého sveta. Táto dynamika sa zmenila," citoval WSJ jedného analytika.

Príčinou zlepšenia bilancie obchodu s palivami je to, že Američania od finančnej krízy spotrebovávajú menej energie. Okrem toho sú rafinérie v USA výrazne modernejšie než európske a v krajine sa v posledných rokoch začalo ťažiť viac ropy.

Uvedené čísla však nič nemenia na fakte, že Spojené štáty sú stále s veľkým náskokom najväčším čistým dovozcom ropy, a preto sú vo veľkej miere závislé od krajín s veľkými zásobami čierneho zlata.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies