USA otestovali nosič jadrových zbraní, raketu Minuteman III

NETKY.SK • 26 Február 2016, 12:01 • 2 min
USA otestovali nosič jadrových zbraní, raketu Minuteman III

WASHINGTON - Spojené štáty otestovali v noci nadnes medzikontinentálnu balistickú raketu. Tento týždeň išlo o druhú takúto skúšku v snahe demonštrovať svoju kapacitu jadrových zbraní v čase napätých vzťahov s Ruskom a Severnou Kóreou, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nevyzbrojenú raketu Minuteman III odpálili z podzemného sila na kalifornskej leteckej základni Vandenberg. Dosiahla rýchlosť 24.000 km/h a o 30 minút neskôr dopadla do 6500 kilometrov vzdialenej cieľovej oblasti pri tichomorskom atole Kwajalein, ktorý je súčasťou Marshallovych ostrovov.

 

Pri odpálení rakety bol prítomný námestník amerického ministra obrany Robert Work. Povedal, že skúšky, ktorých sa od januára 2011 uskutočnilo najmenej 15, vyslali odkaz strategickým konkurentom USA - Rusku, Číne a Severnej Kórei - že Washington má účinný jadrový arzenál.

 

"My, Rusi a Číňania rutinne vykonávame testy, aby sme dokázali, že naše akcieschopné rakety sú spoľahlivé. Je to signál, že v prípade nevyhnutnosti sme pripravení použiť jadrové zbrane na obranu našej krajiny," vyhlásil Work.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies