USA obvinili nemeckú spoločnosť Bayer, že u jej občanov spôsobila rakovinu

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 13:00 • 2 min
USA obvinili nemeckú spoločnosť Bayer, že u jej občanov spôsobila rakovinu

BRATISLAVA - Nemecká farmaceutická spoločnosť Bayer čelí veľmi závažnému obvineniu zo strany Spojených štátov. Podľa poroty amerického súdu spôsobil jeden jej herbicíd karcinogénne ochorenia u viacerých obyvateľov štátu Kalifornia. Nemci samozrejme tieto tvrdenia popierajú.

slovakia

left justify in out

Nemecký Bayer rozhodne odmieta tvrdenia, že na glyfosáte založený herbicíd Roundup je karcinogénny. Porota v San Franciscu sa však jednomyseľne rozhodla, že tento produkt prispel k vzniku ochorenia Non-Hodgkinov lymfóm u obyvateľa Kalifornie Edwina Hardemana.

 

img


Akcie Bayeru na americkej burze okamžite klesli o celých 12% len  začiatkom tohto dňa. Nemecká spoločnosť, ktorá prevzala herbicíd Roundup v rámci akvizície americkej firmy Monsanto, uviedla, že ju úvodné rozhodnutie poroty sklamalo. "Veríme, že dôkazy v druhej etape ukážu, že správanie sa firmy Monsanto bolo primerané a firma by nemala niesť zodpovednosť za rakovinové ochorenie pána Hardemana," uviedla spoločnosť.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hurra! Weiterer Sieg gegen BayerMonsanto - #glyphosat für Krebserkrankung mitverantwortlich und die Aktie fällt! Second U.S. jury finds Bayer’s Roundup caused cancer - Bayer stocks slump! Nachdem im August 2018 das Urteil die Haftung des Unternehmens BayerMonsanto für die Krankheit durch sein Produkt Glyphosat bestätigte, war die Tür für weitere Klagen geöffnet und auch die Klage von Ed Hardeman ist richtungsweisend für weitere Fälle im Zusammenhang mit Glyphosat. Denn auch im Fall Ed Hardeman befand die Jury des zuständigen Bundesbezirksgerichts in San Francisco am Dienstag, 19.März 2019 einstimmig, dass das glyphosathaltige Unkrautvernichtungsmittel Roundup ein wesentlicher Faktor für die Krebserkrankung des Klägers Edwin Hardeman gewesen ist. Obwohl auch eine neue Studie einen „zwingenden Zusammenhang“ zwischen der Nutzung des Herbizids und der Erkrankung an Lymphgewebekrebs belegt, bleibt der Vorstand Baumann bei seiner Behauptung: „Glyphosat ist ein sicheres Produkt!“. Auf Bayer warten über 11’000 Kläger! Hinzu kommt, dass eine Studie das Roundup-Herbizid für Gluten-Unverträglichkeit und Zöliakie-Epidemie verantwortlich macht. Lesen Sie: https://netzfrauen.org/2019/03/20/monsanto-3-2/ #Netzfrauen @marchagainstmonsanto #monsanto #bayer #cancer #gesundessen #gesundernähren #healthfood #pesticidefree #netherlands #niederlande #gmofree #nederland #farming #vegan

Príspevok, ktorý zdieľa Doro Schreier (@netzfrauen___),

 

V súvislosti s herbicídom Roundup sa jedná iba o druhý sporný prípad. Minulý rok v auguste iný Kaliforčan vysúdil od spoločnosti odškodné vo výške 78 mil. USD po tom, ako porota rozhodla, že Roundup nesie plnú vinu za jeho rakovinové ochorenie.

 

img


Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), v roku 2015 dospela k záveru, že glyfosát je "pravdepodobne pre ľudí karcinogénny, teda rakovinotvorný".

 

Avšak americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) je stále toho názoru, že je neškodný, ak sa aplikuje podľa predpísaných dávok. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) je tiež názoru, že je všetko v poriadku. V novembri 2017 krajiny EÚ preto schválili obnovenie licencie pre glysofát.


img


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies