USA obvinili Čínu z deformácie globálnych trhov: Americké akciové indexy klesli

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 08:35 • 2 min
USA obvinili Čínu z deformácie globálnych trhov: Americké akciové indexy klesli

WASHINGTON - Biely dom obvinil Čínu z "deformácie globálnych trhov". Peking totiž v pondelok zaviedol nové colné tarify na dovoz 128 výrobkov z USA v hodnote 3 miliárd USD (2,43 miliardy eur), vrátane bravčového mäsa a oceľového potrubia.

slovakia

left justify in out

"Namiesto toho, aby sa Čína sústredila na férový export do USA, je potrebné zastaviť jej nekalé obchodné praktiky, ktoré poškodzujú národnú bezpečnosť Spojených štátov a narúšajú globálne trhy," povedala hovorkyňa Bieleho domu Lindsay Waltersová vo vyhlásení, ktoré zverejnili americké médiá.

 

Čína zvýšila od pondelka (2.4.) colnú sadzbu v prípade ôsmich výrobkov dovážaných z USA, vrátane bravčového mäsa a recyklovaného hliníka, o 25 %, a zaviedla nové 15-% clo na 120 amerických produktov, prevažne poľnohospodárskych, ako sú ovocie, orechy, víno.

 

Peking tak chce vyrovnať straty, ktoré mu spôsobilo zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka. Argumentuje, že americké tarify "vážne poškodili záujmy Číny".

 

Burza na Wall Street zaznamenala v pondelok výrazný pokles. Investori sa zbavovali akcií pre obavy z potenciálnej obchodnej vojny medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami.

 

Priemyselný akciový index Dow Jones Industrial Average sa znížil o 1,9 %, širší index S&P 500 klesol o 2,2 % a Nasdaq padol o 2,89 %.

 

Spojené štáty minulý mesiac navrhli ďalšie tarify vo výške 60 miliárd USD na širokú škálu čínskeho tovaru za údajnú krádež amerického duševného vlastníctva a ďalšie nekalé praktiky.

 

Čínske ministerstvo financií v pondelok uviedlo, že americké tarify porušili pravidlá Svetovej obchodnej organizácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies