Uránový prieskum na Jahodnej pri Košiciach dostal stop

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 13:52 • 2 min
Uránový prieskum na Jahodnej pri Košiciach dostal stop

BRATISLAVA - Uránovému prieskumu v oblasti Jahodná pri Košiciach je koniec. Spoločnosť Ludovika Energy nedostane od ministerstva životného prostredia povolenie na predĺženie geologického prieskumu uránových a iných rúd. Ako dnes oznámil šéf envirorezortu Peter Žiga (Smer-SD), jej žiadosť tento týždeň definitívne zamietol.

slovakia

left justify in out

Prieskumné územie tak podľa jeho slov od pondelka 20. apríla zaniká, všetky geologické práce a prieskum sa musia ukončiť. "Týmto rozhodnutím sa končí obdobie, ktoré celé desaťročie traumatizovalo celé Slovensko, obyvateľov Košíc a okolitých obcí," vyhlásil dnes minister Žiga.

 

Envirorezort zamietol žiadosť o predĺženie prieskumu už vo februári v tomto roku. Spoločnosť sa voči tomu odvolala, ministerstvo tak rozhodovalo v druhostupňovom konaní. Podľa šéfa rezortu firma nesplnila zákonné predpoklady a mala dostatok času na realizáciu prieskumu. Jej tvrdenia, že tomu tak nie je, označil za subjektívne.

 

Šéf spoločnosti Boris Bartalský začiatkom roka argumentoval potrebu predĺženia povolenia tým, že okrem geologického prieskumu zameraného na prítomnosť a obsah uránu sa chcú geológovia zamerať na zistenie potenciálu pre výskyt prvkov vzácnych zemín. Do prieskumu na Jahodnej sa malo dovtedy investovať viac ako 22,45 milióna eur.

 

Povolenie na prieskum v oblasti Jahodná bolo vydané v roku 2005 počas vlády Mikuláša Dzurindu. Proti navrhovanému predĺženiu sa vyjadrili ochranári, košické mestské zastupiteľstvo i zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies