Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy y očakáva predčasné voľby v júni

NETKY.SK • 19 Február 2016, 09:01 • 2 min
Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy y očakáva predčasné voľby v júni

BRUSEL/MADRID - Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy sa domnieva, že líder socialistov Pedro Sánchez neuspeje v snahe o vytvorenie novej vlády a krajinu tak zrejme čakajú predčasné voľby v júni.

slovakia

left justify in out

V decembrových voľbách v Španielsku zvíťazila Rajoyova konzervatívna Ľudová strana (PP), prišla však o parlamentnú väčšinu a Rajovovi sa následne nepodarilo získať dostatočnú podporu iných strán. Kráľ Filip VI. tak začiatkom tohto mesiaca poveril zostavením vlády Sáncheza.


"Najpravdepodobnejšie je, že budú voľby 26. júna," povedal Rajoy britskému premiérovi Davidovi Cameronovi počas prestávky na summite EÚ v Bruseli. Jeho vyjadrenia zachytili na videu španielski novinári, píše agentúra DPA.
Sánchezovi socialisti (PSOE) obsadili vo voľbách 20. decembra druhé miesto, na treťom sa ocitla radikálna ľavicová strana Podemos.


Rajoy sa snažil vytvoriť koalíciu so socialistami a liberálnou stranou Ciudadanos (Občania), ktorá skončila štvrtá. Sánchez však vylúčil vstup do vlády s doterajším premiérom, ktorého sužujú korupčné škandály v jeho strane.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies