Estónsko žiada pred zimou zaviesť úplné energetické embargo na dovoz z Ruska

NETKY.SK • 23 August 2022, 16:24 • 2 min
Estónsko žiada pred zimou zaviesť úplné energetické embargo na dovoz z Ruska

TALIN - Na ôsmy balík sankcií proti Rusku vyzval v pondelok Európsku úniu estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu.

slovakia

left justify in out

„Agresorovi musíme výrazne zvýšiť cenu za jeho agresiu, a to ešte pred zimou. Sedem doterajších sankčných balíkov nevytvorilo dostatočný tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine,“ povedal Reinsalu v estónskom rozhlase.

 

Estónci ďalej žiadajú, aby Únia celoplošne zakázala vstup Rusom. S týmto nesúhlasí dlhodobo najmä Nemecko. To sa spolu s inými krajinami Európy dostáva kvôli už prijatým sankciám do hlbokej ekonomickej krízy. Únii hrozí ťažká a dlhá recesia. 

 

img

 

Estónsko navrhuje, aby ôsmy balík sankcií proti Rusku zahŕňal úplné energetické embargo, obmedzenia obchodu s ďalšími tovarmi sankcie proti ďalším jednotlivcom. Talin predložil Európskej komisii oficiálny návrh ôsmeho balíka sankcií proti Rusku minulý týždeň.

 

img

 

Členské štáty Európskej únie Lotyšsko, Estónsko, Litva, Poľsko a Fínsko, ktoré majú spoločnú hranicu s Ruskou federáciou, možno ruským turistom zakážu vstup na svoje územie, ak EÚ nezavedie plošný zákaz. Oznámil to dnes litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis. 

 

„Rozprával som sa s ministrami zo všetkých týchto krajín… Nevidím medzi nimi mnoho politických rozdielov,“ povedal šéf litovskej diplomacie novinárom vo Vilniuse. „Ruskí turisti by nemali byť v Európskej únii… Ich krajina vykonáva (na Ukrajine) genocídu,“ zdôraznil.  

 

Z domova:So Sulíkom má odísť aj šéf SPP. Ako to bude s plynom?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona