Únia sa obáva, že by kal mohol cez Dunaj preniknúť aj do ďalších krajín

NETKY.SK • 6 Október 2010, 12:41 • 2 min
Únia sa obáva, že by kal mohol cez Dunaj preniknúť aj do ďalších krajín

Únia sa obáva, že by kal mohol cez Dunaj preniknúť aj do ďalších krajín

slovakia

left justify in out

img

Európska únia sa obáva, že červený kal, uvoľnený v pondelok po pretrhnutí hrádze pri maďarskej Ajke, by mohol zapríčiniť environmentálnu katastrofu aj v ostatných krajinách, ktoré s Maďarskom susedia, alebo ktoré s ním spája rieka Dunaj.

"Máme obavy nielen o životné prostredie v Maďarsku, ale aj z toho, že by kal mohol prekročiť hranicu. Maďarské úrady nás ubezpečili, že situácia je pod kontrolou, o žiadnu pomoc zatiaľ Európsku úniu nepožiadali," povedal hovorca komisára pre životné prostredie Joe Hennon.

Ak by toxický kal zasiahol rieku Dunaj, potenciálne by mohli byť zasiahnuté aj ďalšie krajiny, cez ktoré veľtok smerom k Čiernemu moru preteká. Životné prostredie by tak mohlo byť ovplyvnené v Chorvátsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, Ukrajine i Moldavsku.

Dunaj by mohol byť ohrozený v prípade, že sa kal nepodarí zlikvidovať na tokoch Mošonský Dunaj, Rába a Marcal. V súčasnosti pracujú odborníci na neutralizovaní kalu v toku rieky Marcal. V Srbsku dnes ráno už vyhlásili pohotovosť na Dunaji pri maďarských hraniciach.

V pondelok po pretrhnutí hrádze pri západomaďarskej Ajke vo Veszprémskej župe uniklo približne milión kubických metrov červeného kalu, ktorý je odpadom pri výrobe oxidu hlinitého – suroviny na výrobu hliníka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies