Umožní dohoda CETA Kanaďanom ťažiť urán na Slovensku? Ministerstvo tvrdí, že nie

NETKY.SK • 9 Január 2018, 09:35 • 2 min
Umožní dohoda CETA Kanaďanom ťažiť urán na Slovensku? Ministerstvo tvrdí, že nie

BRATISLAVA/KOŠICE - Hospodárska a obchodná dohoda CETA s Kanadou podľa rezortu hospodárstva v žiadnom prípade nevytvorí predpoklady pre snahu zahraničných spoločností obísť zákonný zákaz dobývania uránových rúd na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo reagovalo vyhlásením na podpisovú akciu za doplnenie zákazu ťažby uránu aj do dohody CETA.

 

Skupina aktivistov a poslancov Košického samosprávneho kraja (KSK) spustila v pondelok výzvu poslancom Národnej rady SR, aby urópsko-kanadská dohoda CETA obsahovala vyslovený zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov. Výnimkou by boli prípady, kedy by to schválilo miestne referendumv dotknutých obciach. Zároveň má podľa aktivistov dohoda obsahovať aj zákaz používania technológie kyanidového lúhovania pri úprave nerastov. Obe ustanovenia vyplývajú z platnej slovenskej legislatívy.

 

"Zmluva CETA pre SR znamená, že to, čo v nej bude zapísané, v zmysle Ústavy SR má prednosť pred právnymi predpismi SR. Pre mňa je nepochopiteľné, že keď niečo už desať rokov platí na Slovenku, prečo to nie je premietnuté do medzinárodnej zmluvy," povedal v pondelok na tlačovej konferencii v Košiciach nezaradený poslanec NR SR Zsolt Simon.

 

Podľa ministerstva hospodárstva však ustanovenia CETA jednoznačne pokrývajú a zaručujú základné a legitímne právo štátu regulovať vo všetkých oblastiach verejného záujmu, teda aj v oblasti ochrany životného prostredia. "Konkrétne zákonné podmienky na vydanie oprávnenia na podnikanie v oblasti ťažby sú mimo pôsobnosti tejto dohody, a teda zostávajú bez akýchkoľvek obmedzení v platnosti," zdôraznil hovorca rezortu Maroš Stano. Konštatoval, že dohoda CETA sa netýka opatrení uplatňovaných na lokálnej úrovni a všetky podmienky banského zákona zostávajú platné pre každého potenciálneho investora. "A dohoda už vôbec neprinesie zhoršenie pozície štátu pri zákaze ťažby rádioaktívnych látok," doplnil hovorca.

 

Podľa MH SR, keďže ide o obchodnú dohodu, platí základné pravidlo, že do listín záväzkov v obchode so službami sa zapisujú iba výhrady za národnú legislatívu, ktorá definuje diskriminačné podmienky podnikania pre spoločnosti z tretích krajín v porovnaní s domácimi spoločnosťami. Pokiaľ ide o znenie výhrady SR, smerodajné je konkrétne slovné znenie výhrady, a nie číslo zákona, keďže zákony sa postupom času menia.

 

Pokiaľ ide o ochranu životného prostredia, ide o základné a legitímne právo štátu regulovať, ktoré je pokryté aj ustanoveniami dohody CETA. "Slovenská republika však nevidí problém v tom, aby sa využil existujúci mechanizmus na špecifikáciu ďalších aktuálne platných zákonov a legislatívnych ustanovení. Bude to mať právne rovnakú váhu ako výhrady iných krajín. Rezort súčasne vyjadruje počudovanie nad výzvou, pretože o tomto postoji rezortu viacerí účastníci tlačovej konferencie vedia," uviedol Stano.

 

Ministerstvo ďalej konštatovalo, že záväzky v službách za oblasť investícií sú vylúčené z riešenia sporov v rámci stáleho investičného súdu. Takéto vylúčenie znamená, že ani v prípade porušenia záväzkov SR v tejto oblasti sa investor z Kanady nemôže domáhať odškodnenia v rámci stáleho investičného súdu.

 

"Je nespochybniteľné, že súčasný minister hospodárstva Peter Žiga a primátor Košíc Richard Raši sa jasne postavili proti ťažbe uránu pri Košiciach. Od júna 2014 platí zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov, a teda aj uránu, ktorý presadil Peter Žiga ešte ako minister životného prostredia spolu s primátorom Košíc. Rezort životného prostredia pod jeho vedením dokonca odmietol žiadosť o predĺženie prieskumného územia Jahodná/Kurišková," uviedol Stano.

 

Aktivisti tiež žiadajú zrušenie memoranda o porozumení a spolupráci z roku 2012 medzi MH SR a kanadskou spoločnosťou European Uranium Resources (EUU), ktorá stála za firmou Ludovika Energy a plánovala ťažbu uránu v oblasti Jahodná pri Košiciach. Ministerstvo však podľa Stana aj vzhľadom na zmeny legislatívy považuje dlhodobo toto memorandum za bezpredmetný a nevykonateľný dokument. "Koncom minulého roka vyzval primátor Košíc Richard Raši rezort hospodárstva na zrušenie memoranda a ministerstvo v najbližšom období aj pristúpi ku konkrétnym krokom a bude o nich informovať," dodal hovorca.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies