Umelé kožušiny sú škodlivejšie ako pravé, tvrdí vplyvný návrhár

NETKY.SK • 13 Február 2018, 15:30 • 2 min
Umelé kožušiny sú škodlivejšie ako pravé, tvrdí vplyvný návrhár

Naozaj je pre prírodu lepšie voliť namiesto pravej kožušiny tú umelú?

slovakia

left justify in out

Téma prírodných kožušín je v spoločnosti dlhodobo veľmi diskutovanou. Problém s tým majú predovšetkým ochranárske organizácie, pretože odmietajú, aby boli zvieratá zabíjané kvôli móde. Druhým problémom sú podmienky, v akých sú chované. Viaceré krajiny preto zakázali napríklad chov líšok na kožušiny, v iných sa o tom zatiaľ len uvažuje. Podobné opatrenia sú opodstatnené, no treba sa zamyslieť nad tým, či je naozaj lepšie nahrádzať pravú kožušinu umelou. Jasne sa na túto tému vyjadril aj módny návrhár Tom Ford.

 

Ford dlhé roky pracoval ako kreatívny riaditeľ značky Gucci, neskôr si založil vlastnú odevnú firmu, ktorej sa rovnako veľmi dobre darí. V jeho zimných kolekciách vždy dominujú výrazne kožušiny, tie pravé. Z tohto dôvodu sa mnohokrát dostal pod „paľbu“ aktivistov, no svoj názor si jednoznačne obhájil.

 

Ako o sebe sám dizajnér prezradil, už viac ako rok sa stravuje vegánsky. Presvedčil ho k tomu dokument, ktorý mal možnosť vidieť a uvedomil si, že spôsob, akým sú zvieratá chované je natoľko nevhodný, že to nemôže mať pre jeho telo pozitívny prínos. Samozrejme, viackrát sa nad podobným aspektom zamyslel aj v kontexte svojich kolekcií, zatiaľ sa však pravú kožušinu vyradiť nechystá.

 

Napriek tomu, že viaceré módne domy pod vplyvom trendu nahrádzajú pravú kožušinu umelou, Ford sa s tým nestotožnil. Vyjadril sa totiž, že z hľadiska ekológie sú práve umelé kožušiny oveľa väčšou hrozbou než pravé, ktoré sú v prírode odbúrateľné. „Málokto si  uvedomuje, že je to vysoko toxický produkt na báze ropy, čo pre prírodu znamená doslova katastrofu,“ povedal na margo syntetických kožušín.

 

“Myslím si, že je dôležité, aby sa ľudia zamysleli aj nad týmto aspektom problému. Pretože by o tom mala prebiehať diskusia, nie len jednostranné odsudzovanie tých, ktorí zastávajú názor, ktorý nie je práve populárny,“ dodal.

 

img

Módny návrhár Tom Ford

Zdroj: Wikipédia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies