V Slovenskej filharmónii sa predstaví český klavírny virtuóz Robert Bílý

NETKY.SK • 7 Február 2023, 10:00 • 2 min
V Slovenskej filharmónii sa predstaví český klavírny virtuóz Robert Bílý

BRATISLAVA - Slovenská filharmónia (SF) pozýva na symfonické koncerty vo štvrtok a piatok (9. a 10. 2.), ktorých sólistom bude český klavírny virtuóz Robert Bílý. V interpretácii víťaza desiateho ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela zaznie aj utorkový klavírny recitál v Malej sále.

slovakia

left justify in out

"Po boku orchestra uvedie Beethovenov prvý klavírny koncert. Program doplní štvrtá symfónia 'Romantická' Antona Brucknera. Za dirigentským pultom bude stáť rakúsky dirigent Ralf Weikert," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

 

Robert Bílý (1997) je rodák z Ústí nad Labem. Na klavíri hrá od šiestich rokov. V súčasnosti študuje na Univerzite Mozarteum v Salzburgu, je držiteľom viacerých ocenení. V roku 2020 zvíťazil na medzinárodnom hudobnom festivale v Paríži a o rok neskôr sa stal víťazom desiateho ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela. Koncertuje v Česku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Anglicku, Taliansku, Luxembursku a Španielsku.

 

img

 

Program utorkového recitálu, ktorý sa sa začne v Malej sále SF o 19.00 h, si klavirista vystaval z diel Pierra Bouleza, Clauda Debussyho, Henriho Dutilleuxa, Franza Liszta a Fryderyka Chopina. Na štvrtkovom a piatkovom koncerte sa Bílý predstaví po boku orchestra SF. V jeho interpretácii zaznie Beethovenov Koncert pre klavír a orchester č. 1 C dur, op. 15, ktorý mal premiéru v roku 1795 pod taktovkou Josepha Haydna a zaznel v Beethovenovej interpretácii, uvádza filharmónia.

 

V programe figuruje aj jedna z najpopulárnejších Brucknerových symfónií - Symfónia č. 4 Es dur Romantická, WAB 104. "Skladateľ ju skomponoval v roku 1874, viackrát ju prepracovával. V premiére ju uviedli v roku 1881 Viedenskí filharmonici," dodáva SF k programu koncertu, ktorý zaznie v naštudovaní rakúskeho dirigenta Ralfa Weikerta. "Bratislavskému publiku sa predstaví takmer presne po troch rokoch,“ uzatvára Tolstova. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies