Ullrich možno vyjde s pravdou von, hrozí mu žaloba

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 15:56 • 2 min
Ullrich možno vyjde s pravdou von, hrozí mu žaloba

BERLÍN - Bývalý cyklista Jan Ullrich pripravuje úplné svedectvo o svojej dopingovej minulosti, zároveň mu hrozí žaloba za krivú prísahu pred súdom. Podľa nemeckých médií jeho manažment dohodol na august schôdzku s predstaviteľmi Nemeckej antidopingovej agentúry.

slovakia

left justify in out

Ullrich už koncom júna tohto roka po rokoch zatĺkania priznal, že využíval nečisté metódy španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa. "V tej ére takmer každý využíval dopingové prostriedky a ja som nerobil nič, k čomu by sa neuchyľovali aj iní," povedal olympijský víťaz zo Sydney 2000 Ullrich. Rodák z Rostocku sa obhajoval tým, že si túžil zachovať konkurencieschopnosť.

Odvtedy sa situácia opäť posunula o niečo ďalej. Minulý týždeň francúzska parlamentná komisia vydala správu, v ktorej sa uvádza, že Ullrich získal druhé miesto na Tour de France 1998 za pomoci erytropoetínu.

Krivého svedectva sa podľa cyclingnews.com Ullrich dopustil v roku 2008, keď v súdnom spore s majiteľom jeho bývalého zamestnávateľa Team Coast Güntherom Dahmsom poprel užívanie zakázaných látok. Dahms žiadal finančné odškodnenie za porušenie antidopingových pravidiel aj s úrokmi, ale súd v Düsseldorfe dal vtedy za pravdu Ullrichovi. Krivé svedectvo nemecká justícia trestá odňatím slobody na minimálne jeden rok.

Jediného nemeckého víťaza Tour de France (1997) Ullricha pre podozrenia z dopingu nepustili na ročník pretekov 2006. Vo februári 2007 ukončil svoju kariéru, pričom zdôrazňoval, že sa nikdy neznížil k zakázaným metódam zlepšovania výkonnosti. Vlani vo februári mu Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne práve na základe preukázaného spojenia s Fuentesom vymeral dvojročný dištanc. Platnosť tohto trestu vyprší v auguste. CAS zároveň anuloval všetky cyklistove výsledky dosiahnuté od 1. mája 2005. Ullrich si v roku 2002 odpykal polročný trest za mimosúťažné užívanie amfetamínu. CAS však vlani nevyhovel návrhu Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), aby Nemcovi doživotne zakázali činnosť, keďže išlo o druhý trest za doping. Po medializovanej spovedi iného dopujúceho cyklistu Lancea Armstronga Ullrich vyhlásil, že od neho sa svet ničoho podobného nedočká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies