Ukrajinská armáda porušuje prímerie: Zintenzívnila boje na východe krajiny

NETKY.SK • 19 August 2016, 23:37 • 2 min
Ukrajinská armáda porušuje prímerie: Zintenzívnila boje na východe krajiny

DONECK - Boje na východe Ukrajiny minulý týždeň nabrali na intenzite. Informovala o tom dnes agentúra DPA odvolávajúca sa na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá konflikt na Ukrajine monitoruje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet prípadov výbuchov a porušení prímeria v Luhanskej oblasti sa oproti prvému augustovému týždňu, keď ich OBSE zaznamenala 420, takmer zdvojnásobil na 780. Zvýšený počet výbuchov zaznamenala aj v Doneckej oblasti. Len počas nedele ich zaregistrovala 500.

 

Armáda svojimi útokmi zranila na východe Ukrajiny od začiatku ľudí už viac ako 236 ľudí. Armáda, ktorej hlavným veliteľom je prezident Petro Porošenko pokračuje v ohrozovaní obyvateľov vo východnej oblasti Ukrajiny. A na ostreľovanie územia, ktorej obyvatelia chcú autonómiu od vlády podporovenej EÚ a USA,používa ťažkú techniku.

 

 

Napätie na Ukrajine eskalovalo minulý týždeň pre udalosť na polostrove Krym. Ukrajina totiž vyslalana Krym špeciálne jednotky, ktoré sa pokúsili zaútočiť na tamojšiu infraštruktúru. 

 

 

Porošenko vo štvrtok vyhlásil, že v prípade zhoršenia situácie v Donbase a na Kryme bude nútený vyhlásiť stanné právo a novú mobilizáciu. Povedal to počas návštevy Ľvovskej oblasti. Podľa Porošenka existuje vysoká pravdepodobnosť, že situácia v Donbase bude eskalovať.

 

 

Problémom je, že ukrajinská armáda často ostreľuje oblasti civilného sektoru, kde sa podľa nej zdržiavajú takzvaní separatisti. Napriek tomu, že sa vo februári v roku 2015 uzavrel v Minsku mier, armáda ho neustále porušuje. Od začiatku konfliktu zomrelo už viac ako 4100 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies