Ukrajina zopakovala, že je suverénna a sama rozhodne, či vstúpi do NATO

NETKY.SK • 19 November 2014, 14:10 • 2 min
Ukrajina zopakovala, že je suverénna a sama rozhodne, či vstúpi do NATO

MOSKVA/KYJEV - V reakcii na želanie Ruska získať záruky, že Ukrajina nevstúpi do NATO, dnes ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve vyhlásilo, že Ukrajina je suverénnym štátom, ktorý sám rozhodne, či vstúpi alebo nevstúpi do aliancie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Týmto vyhlásením pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy dnes reagoval hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Jevhen Perebyjnis na výrok hovoru Kremľa Dmitrija Peskova pre britskú spoločnosť BBC. 
     

"Nepotrebujeme návody a už vôbec nie nátlak v tejto veci," uviedol ukrajinský hovorca. 
     

Podľa neho by skôr Ukrajina mala dostať od Ruska záruky ohľadom nezasahovania do jej vnútorných záležitostí namiesto vysielania ruských vojakov na Ukrajinu, či anektovania jej územia. Uviedol, že Moskva zatiaľ nie je schopná dať takéto záruky, čo "vyvoláva pobúrenie v celom svete".
     

Ako informovala agentúra Ukrinform, hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovore pre BBC povedal, že Rusko požaduje "100-percentné záruky, že žiadna krajina neuvažuje o vstupe Ukrajiny do NATO". Peskov dodal, že Rusku takúto záruku nikto nedal, čo jeho krajinu znepokojuje, núti k obozretnosti a prijatiu bezpečnostných opatrení. 
     

Peskov zdôraznil, že NATO sa svojimi krokmi "snaží narušiť rovnováhu síl" a obvinil Západ, že sa snaží Rusko "obkľúčiť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies