Ukrajina obnovuje výcvik ´vražedných´delfínov pre námorné sily

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:11 • 2 min
Ukrajina obnovuje výcvik ´vražedných´delfínov pre námorné sily

Ukrajina obnovuje výcvik ´vražedných´delfínov pre námorné sily - Zaujímavosti Delfíny v Sevastopole cvičili pre potreby sovietskej armády v roku 1973. Hľadali vojenské zariadenia ako podmorské míny, útočili s nožmi a inými zbraňami na hlave na nepriateľsk

slovakia

left justify in out

img

Delfíny v Sevastopole cvičili pre potreby sovietskej armády v roku 1973. Hľadali vojenské zariadenia ako podmorské míny, útočili s nožmi a inými zbraňami na hlave na nepriateľských potápačov.

 Ukrajinské námorné sily obnovili špeciálny tréning delfínov a ďalších zvierat na vojenské účely, vrátane útočenia na nepriateľov či hľadania a označovania mín. S odvolaním sa na vojenské zdroje v ukrajinskom prístavnom meste Sevastopol o tom dnes informovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

"V ukrajinskom štátnom akváriu momentálne cvičíme desať delfínov na zvláštne úlohy a ukrajinská armáda pravidelne trénuje zvieratá na odhaľovanie predmetov na morskom dne," uviedol vojenský predstaviteľ.

Delfíny v Sevastopole cvičili pre potreby sovietskej armády v roku 1973. Hľadali vojenské zariadenia ako podmorské míny, útočili s nožmi a inými prispôsobenými zbraňami pripevnenými na hlave na nepriateľských potápačov a plavcov. Prenášali tiež výbušniny k nepriateľským lodiam.

Po rozpade Sovietskeho zväzu a rozdelení čiernomorskej flotily na ukrajinskú a ruskú časť pripadlo oddelenie pre výcvik delfínov a jeho špecialisti ukrajinským námorným silám. Následne ich využívali na nevojenské účely, napríklad prácu s postihnutými deťmi.

"Vražedné" delfíny by mali teraz okrem útočných akcií a vyhľadávania zbraní umiestnených na morskom dne slúžiť na hliadkovanie v čiernomorských vodách a obranu plavidiel v prístave.

Tento rok už realizovali niekoľko úspešných cvičení v akváriu i mimo neho. "Delfíny našli predmety a pripevnili na ne zariadenia, ktoré niesli na hlave. Následne z miesta uvoľnili bóju, ktorá ho po vyplávaní na povrch (viditeľne) označovala," uviedol armádny zdroj.

Okrem ukrajinskej základne na výcvik delfínov je na svete známa už len jedna - v San Diegu v americkom štáte Kalifornia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies