Ukrajina napriek kríze zvyšuje produkciu obilia a jeho vývoz

NETKY.SK • 15 September 2015, 13:03 • 2 min
Ukrajina napriek kríze zvyšuje produkciu obilia a jeho vývoz

KYJEV - Ukrajina vďaka černozemi zostáva potenciálnou obilnicou sveta. Informuje o tom DPA. Po európskej časti Ruska je Ukrajina rozlohou druhou najväčšou krajinou nášho kontinentu. Na poľnohospodársku produkciu má k dispozícii 32 miliónov hektárov.

slovakia

left justify in out

Bývalá sovietska republika však svoje agrárne možnosti využíva slabo. Znemožňujú jej to neustále sa opakujúce vlastné hospodárske krízy, nízka produktivita práce, nevýkonná organizačná štruktúra sektora a kolísavé hektárové úrody všetkých vysiatych a vysadených plodín.

 

Ukrajina má o vyše 50 % viac pôdy vhodnej na poľnohospodársku výrobu než napríklad Nemecko. Napriek tomu znovu zberá z polí vyššie množstvo obilnín než Nemci len od roku 2011.

 

V minulom roku medziročne vzrástol ukrajinský agrárny sektor napriek kríze v Donbase ako jediný v krajine. Štátu zabezpečil takmer tretinu devízových príjmov. Predstihol ich predchádzajúci hlavný zdroj, metalurgický priemysel.

Ukrajinskí roľníci zobrali vlani z polí rekordných 63,8 milióna ton obilnín. Z nich išlo na export viac ako 32 miliónov ton. Týmto výkonom sa stala Ukrajina tretím najväčším vývozcom obilia. Pred ňou sú iba Spojené štáty a Európska únia, ale zanechala za sebou takých veľkých vývozcov obilia, akými sú dlhodobo Kanada a Argentína.

 

Ukrajina sa v produkcii slnečnice a oleja z nej pretlačila do prvej svetovej päťky. V pestovaní potravinárskej pšenice sa dostala do svetovej desiatky. Citlivou politickou problematikou zostáva obchodovanie s ornou pôdou. Kritici zámeru sa obávajú výpredaja "rodinného striebra" štátu.

 

V uplynulých rokoch sa výroba potravín vytrvalo sústreďovala do rúk veľkých koncernov. Dominujú najmä v hydinárstve, v jeho produkcii slepačích vajec a kuraciny. Koncerny ovládajú až 70 % domáceho trhu. Ich najväčší producenti sú kótovaní na západných burzách.

 

Ukrajinský agrárny sektor však zápasí s veľkými problémami najmä na juhu krajiny, kde treba polia vo vegetačnom období vytrvalo zavlažovať. Mnohé z kanálov privádzajúcich vodu k poliam pochádzajú ešte zo sovietskych čias. Strácajú výkonnosť, a preto ich treba obnovovať. Hrozbou je aj erózia ornice, ktorá znižuje úrodnosť černozeme v početných ukrajinských regiónoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies