Na Ukrajine sa konali fakľové pochody na poctu nacionalistovi Stepanovi Banderovi

NETKY.SK • 2 Január 2018, 08:59 • 2 min
Na Ukrajine sa konali fakľové pochody na poctu nacionalistovi Stepanovi Banderovi

KYJEV - Ukrajinskí stúpenci pravicových organizácií uskutočnili na Nový rok pochody v Kyjeve a ďalších mestách na pamiatku Stepana Banderu, vodcu Organizácie ukrajinských nacionalistov.

slovakia

left justify in out

Na pochode pri príležitosti 109. výročia narodenia Banderu sa v centre Kyjeva zúčastnilo približne 500 osôb s pochodňami. Medzi účastníkmi boli členovia nacionalistických strán Sloboda, Pravý sektor, Národná garda a Kongres ukrajinských nacionalistov (KUN).

 

Zástup demonštrantov sa pohol od pamätníka Tarasa Ševčenka do stredu mesta na Námestie nezávislosti. Počas pochodu dav skandoval heslá ako "Sláva Ukrajine, sláva hrdinom!", "Sláva národu, smrť nepriateľom!", "Bandera príde a nastolí poriadok!" či "Ukrajina nadovšetko!".

 

Na bezpečnosť dohliadalo zhruba 1200 policajtov a 730 vojakov. Podobné pochody sa konali aj v mestách Ľvov, Ternopoľ, Dnepropetrovsk, Krivoj Rog, Rovno a Melitopoľ.

 

Postava Stepana Banderu, vodcu ukrajinského nacionalistického hnutia, ktorý počas druhej svetovej vojny spolupracoval aj s nemeckými nacistami, stále rozdeľuje ukrajinskú spoločnosť.

 

Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN) vyhlásila v roku 1941 nezávislý ukrajinský štát  a potom bojovala proti nemeckým i sovietskym silám. Stepna Banderu, ktorý aj po skončení druhej svetovej vojny riadil odpor voči sovietskej vláde na Ukrajine, odsúdili v Moskve v neprítomnosti na smrť. V októbri 1959 ho v Mníchove zavraždili agenti KGB.

 

Postoj voči Banderovi sa pohybuje od úplnej podpory v niektorých oblastiach na západe krajiny až po ostro nepriateľský postoj v zvyšku krajiny. Informovala o tom agentúra TASS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies