Ukrajina mešká s platbami za ruský plyn: Budeme bez plynu?!

NETKY.SK • 30 Október 2013, 13:00 • 2 min
Ukrajina mešká s platbami za ruský plyn: Budeme bez plynu?!

KYJEV - Ukrajinský minister energetiky Eduard Stavickij dnes priznal, že ukrajinská štátna ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz mešká s platbami za ruský plyn. Očakáva však, že problém by sa mal vyriešiť veľmi skoro. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Vždy sme svojim partnerom zaplatili a rovnakom zaplatíme aj teraz. Občas, samozrejme, môže prísť k nedorozumeniam a problémom týkajúcich sa načasovania. Aj teraz prišlo k malému oneskoreniu s platbami," povedal pred novinármi Stavickij. Delegácia Naftogazu je podľa jeho slov na ceste do Moskvy. Dodal, že očakáva vyriešenie sporu "dnes, najneskôr zajtra".

Ruský plynárenský koncern Gazprom v utorok (29. 10.) uviedol, že Kyjev nezaplatil svoj augustový účet za dodávky plynu a požadoval jeho urgentné vyrovnanie. Gazprom tiež pohrozil, že by mohol od Ukrajiny požadovať platby za dodávky plynu vopred.

Podľa výkonného riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera mala Ukrajina najneskôr 1. októbra zaplatiť za augustové dodávky plynu v hodnote 882 miliónov USD (640,62 milióna eur). Zatiaľ sa tak nestalo. Ak v dohľadnom čase nezaplatí, bude musieť platiť za dodávky plynu vopred. K varovaniu sa pripojil aj Kremeľ. Jeho hovorca Dmitrij Peskov vyhlásil, že Gazprom sa nebude Kyjevu prispôsobovať termíny platieb donekonečna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies