UEFA prichádza s tzv. 'národnou ligou'

NETKY.SK • 30 September 2013, 17:51 • 2 min
UEFA prichádza s tzv. 'národnou ligou'

BRATISLAVA - Na nedávnom zasadnutí v chorvátskom Dubrovníku sa pri spoločných rozhovoroch zišli vrchní predstavitelia národných futbalových asociácii.

slovakia

left justify in out

"Išlo o tzv. TEP stretnutie. Tento Top Executive Program sa organizoval už tretíkrát. Ide o stretnutie prezidentov a generálnych sekretárov 54 členských krajín Európskej futbalovej únie (UEFA) s prezidentom a top manažmentom UEFA," citovala oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ) slová generálneho sekretára SFZ Jozefa Klimenta, ktorý zastupoval SR spolu s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom.

UEFA na spomenutých TEP stretnutiach prerokuje s predstaviteľmi národných asociácií nové myšlienky na strategické smerovanie európskeho futbalu a po ich súhlasnom stanovisku získava mandát na ďalšie rozpracovanie týchto návrhov. Medzi také patrilo v Dubrovníku napríklad už medializované zrušenie možnosti účasti v Európskej lige UEFA cez národnú pohárovú súťaž pre zdolaného finalistu (od sezóny 2015/2016 dostane prednosť najlepšie umiestnený tím spomedzi nekvalifikovaných klubov v tabuľke dlhodobej domácej súťaže, pozn.).

Na ostatnom stretnutí UEFA predstavila aj novú súťaž, tzv. národnú ligu. "Európska futbalová únia prichádza na základe podnetov z národných zväzov s revolučným návrhom ako optimálne využiť všetky asociačné termíny počas kvalifikačného cyklu," skonštatoval na margo jednej z kľúčových tém TEP stretnutia Jozef Kliment a ďalej vysvetlil: "Od roku 2014 budeme mať 18 asociačných termínov združených do 9 dvojičiek. Zo strany zväzov bola požiadavka, aby UEFA zastrešila aj priateľské zápasy, keďže aj nám sa ťažšie získavajú atraktívnejší súperi. UEFA prichádza s návrhom národnej ligy, úplne novou súťažou národných tímov popri kvalifikácii na majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta. Táto súťaž dostala zatiaľ názov národná liga." Podľa vyjadrenia J. Klimenta tímy v tejto súťaži by mali byť rozdelené do štyroch skupín, najskôr na základe renkingu, ale neskôr už ´klasickým´ ligovým systémom postupu a zostupu.

V súvislosti so zmenou v oblasti mužských reprezentácií (A-tímy) sa opäť otvorila otázka spojenia termínov s reprezentáciou do 21 rokov. "Výkonný výbor UEFA schválil, že po roku 2015 sa vráti kvalifikácia ´dvadsaťjednotiek´ do pôvodnej dvojičky s ´áčkom´ v pôvodných termínoch. Na základe tlaku zo strany silných zväzov však prišlo k prehodnoteniu. Futbalová kvalifikácia do 21 rokov zostane samostatná, pretože ak by došlo k spojeniu, bolo by ťažké nájsť napríklad vhodné výkopy a termíny," poznamenal generálny sekretár SFZ Jozef Kliment pre zväzový web a doplnil: "UEFA vyšla v ústrety menším zväzom. Keďže bude zastrešovať výber dodávateľa charterových letov, tak bude centralizovať aj tieto lety a národné zväzy na tom ušetria."

Na futbalové majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov by "po novom" malo postupovať 12 alebo až 16 tímov, pričom víťazi kvalifikačných skupín by už nemali hrať baráž vzhľadom na to, že práve na túto skutočnosť poukazujú asociácie ako na neférový fakt aktuálneho systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies