Údajného mafiána Františka Salingera prepustili na slobodu, dostal elektronický náramok

NETKY.SK • 27 December 2016, 14:14 • 2 min
Údajného mafiána Františka Salingera prepustili na slobodu, dostal elektronický náramok

BRATISLAVA - Údajného šéfa žilinského podsvetia Františka S., ktorého na Štedrý deň prepustili po 13 rokoch z väzenia, monitorujú cez elektronický náramok. V súvislosti s ďalšími dvoma žalobami, za vraždu a pokus o vraždu, súd zároveň Františkovi S. zakázal opustiť Žilinský kraj a nariadil probačný dohľad.

slovakia

left justify in out

Údajný žilinský mafián si podľa prokurátora už odsedel celý 13-ročný trest, ktorý mu súd vymeral v októbri tohto roka. „František S., ktorý bol právoplatne odsúdený k súhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere 13 rokov, celý trest riadne vykonal 24. decembra 2016. Do trestu bol odsúdenému započítaný čas strávený vo väzbe, ako aj predchádzajúce odsúdenia za ekonomickú trestnú činnosť,“ uviedol hovorca žilinskej krajskej prokuratúry Milan Cisarik. 

 

Vprípade výbuchu najprv svoju vinu odmietal, ale počas súdneho procesu sa priznal a ospravedlnil príbuzným obetí. Okrem Františka Salingera v prípade odsúdili za všeobecné ohrozenie aj Šimona F. (10 rokov väzenia), Štefana K. (osem rokov väzenia), Patrika B (sedem rokov väzenia) a Tibora B. (päť rokov väzenia). V prípade Františka S. je trest právoplatný, lebo prokurátor aj obžalovaný sa vzdali práva na odvolanie.


František Salinger a Šimon F. si podľa portálu v roku 1998 zabezpečili takmer 4,5 kilogramu výbušniny. Niekto zo skupiny ju zakopal pod búdku s telefónnym automatom v Žiline a odpálili ju na diaľku. Z automatu práve náhodne telefonoval 21-ročný muž z obce Klin v Námestovskom okrese, ktorý bol na mieste mŕtvy. Výbuch stál život aj ďalších dvoch okoloidúcich, konkrétne 44-ročnú ženu z Kysuckého Nového Mesta, ktorá zomrela hneď po explózii a jej 46-ročný manžel zraneniam podľahol v nemocnici. Prípad mohol súvisieť s vybavovaním si účtov v žilinskom podsvetí.


František Salinger podľa portálu už v minulosti stál pred súdom pre obžalobu z vraždy bieleho koňa Štefana Gažúra. Podľa obžaloby údajný mafiánsky šéf spolu s ďalšími pomocníkmi vylákali svoju obeť na benzínovú pumpu v Ružomberku, kde mu do piva dali tabletku na spanie. Potom ho odviezli k obci Strečno pri Žiline, kde ho zastrelili. Františka S. súd v júli 2010 v tejto kauze oslobodil. Prípad stál na výpovedi chráneného svedka, ktorý tvrdil polícii, že bol pri čine. V jeho výpovediach a výpovediach ďalších chránených svedkov a utajeného svedka boli však podľa portálu rozpory, menili výpovede už počas prípravného konania. Ako dodáva portál, policajti podozrievali Františka Salinger aj z ďalších vrážd a ekonomických deliktov, konkrétne machinácií pri odpočtoch dane z pridanej hodnoty a podvodov pri kúpe áut.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies