Podujatie Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova

NETKY.SK • 24 November 2022, 18:0 • 2 min
Podujatie Noc vonku opäť vyjadrí spolupatričnosť s ľuďmi bez domova

BRATISLAVA - Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova i tých najchudobnejších opäť upozorní podujatie Noc vonku 2022 v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Skupinové prespatie pod holým nebom organizuje po dvoch rokoch pandemických opatrení občianske združenie (OZ) Vagus, ktoré v hlavnom meste pracuje s ľuďmi bez domova. Jeho deviaty ročník sa uskutoční 1. decembra v areáli kultúrneho centra Nová Cvernovka. Združenie opätovne poukazuje na alarmujúcu situáciu a chýbajúce štátne systémové riešenia, ktoré by chránili ohrozené skupiny obyvateľstva a zabraňovali nárastu počtu ľudí bez domova. Denne sa podľa jeho riaditeľky Alexandry Károvej stretávajú s desiatkami ľudí, ktorí nemajú pokryté základné životné potreby, napríklad jedlo. "Jednorazová a neadresná pomoc od štátu situáciu najchudobnejších nerieši," skonštatovala Kárová, pričom zdôraznila potrebu budovania stabilného sociálneho systému založeného na prevencii miesto ad hoc opatrení, ktoré pokrývajú iba časť problému.

 

img

 

Cieľom podujatia je preto opätovne upriamiť pozornosť kompetentných na túto problematiku neopomínajúc to, že ľudia bez domova i tí najchudobnejší čelia v dôsledku inflácie a zdražovania potravín extrémnej chudobe. Vagus prevádzkuje denné centrum pre ľudí bez domova v Bratislave, ktoré poskytuje teplé jedlo, bezpečie i pomoc v ťažkej sociálnej situácii 120 ľuďom denne. Ročne vydajú v jedálni centra viac ako 47.000 porcií jedla. "Pomoc však potrebuje čoraz viac ľudí a nápor cítime aj v dennom centre," povedala Kárová. Snahou je síce zabezpečovať jeho stabilnú prevádzku sedem dní v týždni, pre stúpajúce ceny a infláciu i to zatiaľ finančne nevychádza. Združenie preto spustilo finančnú zbierku, ktorá má pomôcť udržať služby denného centra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona