Už jednoročné dieťa treba zobrať k zubárovi

NETKY.SK • 28 September 2011, 17:07 • 2 min
Už jednoročné dieťa treba zobrať k zubárovi

Už jednoročné dieťa treba zobrať k zubárovi

slovakia

left justify in out

img

Keď chcete dôkladne dbať o zdravý chrup vášho dieťaťa, na prvú zubnú prehliadku by ste ho mali zobrať keď dovŕši jeden rok.

"Zavedie sa mu prvá dokumentácia, zistí sa zdravotný stav a rodič sa vyspovedá: čistite, nečistite, akú stravu dieťa je," opisuje priebeh prvej detskej návštevy v zubnej ambulancii hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva na zubné lekárstvo Neda Markovská. Dodáva, že u malého dieťaťa prehliadka nevyzerá tak ako u dospelých - vôbec sa nemusí usadiť do zubárskeho kresla. Skôr ide o to, aby sa zoznámilo s ambulanciou a zažilo priateľskú komunikáciu rodiča s lekárom. "Ja si ho môžem zobrať aj na kolená, vycerí na mňa zúbky, vidím horné a dolné rezáky, či ich má očistené." Po kontrole o pol roka zubný lekár posúdi, či sa stav u dieťaťa zlepšil. Ak nie, poučí rodiča ako sa zbaviť povlaku. Odborné usmernenie o tom, že prvá návšteva zubára by mala prísť v takomto útlom veku, ministerstvo vydalo v novembri 2000. Markovská tvrdí, že mnohí ľudia si na tento systém zvykli a nepredstavuje pre nich veľkú záťaž. "Je to 15 až 20 minút," spresnila.

Základ starostlivosti o detský chrup sa však deje mimo zubnej ambulancie. Medzi jej základné pravidlá patrí dôsledné čistenie zubov dvakrát denne pastou a kefkou určenou pre deti. Veľmi podstatné je tiež obmedzovanie cukrov. Odborníčka upozorňuje najmä na riziko sladených nápojov. Keď totiž dieťa dodržiava pitný režim, cukor neustále číha na jeho zuby. "Výsledkom tohto útoku na zúbky je to, že viac ako 50 percent päťročných detí má úplne zničené horné rezáky. Vyzerá to ako karamelka. Išlo to rozhodne k horšiemu," hovorí Markovská. Poukazuje na alarmujúce štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie, podľa ktorej sa spotreba cukru na obyvateľa za 20 rokov zvýšila z 12 až 15 kilogramov na 40.

Podľa expertky by rodičia svojim ratolestiam mali čistiť ďasná a jazyk hneď po narodení. "Novorodencom, ktorí nemajú zúbky, treba čistiť ústa gázičkou alebo vyžehlenou bavlnenou vreckovkou. Mama si ju namotá na ukazovák a očistí po dojčení jazýček," opisuje Markovská. Aj materské mlieko obsahuje cukry a tak je potrebné odstrániť povlak. Odborníčka upozorňuje, že v lekárni sa dá kúpiť aj gumený návlek na prst, ktorý má na strane bruška rapavý povrch, čím sa dajú ďasná očistiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies