Tymošenková vyzýva Západ na sankcionovanie Janukovyča

NETKY.SK • 5 December 2013, 17:45 • 2 min
Tymošenková vyzýva Západ na sankcionovanie Janukovyča

KYJEV - Väznená vodkyňa ukrajinskej opozície Julija Tymošenková vo štvrtok vyzvala Západ, aby uvalil sankcie na prezidenta Viktora Janukovyča a jeho rodinu v súvislosti s najhoršou politickou krízou v krajine za posledné desaťročie.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia, ktoré citoval expremiérkin advokát Serhij Vlasenko, sú totiž "cielené sankcie jediným pre neho zrozumiteľným jazykom". Najmasovejšie demonštrácie na Ukrajine od roku 2004 vyvolalo v novembri rozhodnutie vlády Janukovyčovej strany pozastaviť zbližovanie bývalej sovietskej republiky s EÚ, proti čomu samotná Tymošenková vo väzení protestuje hladovkou. Adresátom štvrtkovej výzvy sú podľa Vlasenka predovšetkým Spojené štáty.

"Pokiaľ ide o Európsku úniu, vyzývame na začiatok protikorupčného vyšetrovania proti Janukovyčovi a jeho rodine," povedal advokát pre tlačovú agentúru AFP. "Vďaka korupčným plánom vlastnia majetok a bankové účty v európskych krajinách," tvrdí Vlasenko. Nadviazal tak na podozrenia týkajúce sa Janukoviča i jeho takzvanej rodiny, ktorú tvoria vplyvní funkcionári a príbuzní. Podľa ukrajinského vydania časopisu Forbes je najbohatším Ukrajincom prezidentov 40-ročný syn Oleksandr Janukovyč s majetkom ohodnoteným na 510 miliónov amerických dolárov (375 mil. eur). Obvineniam z finančných zločinov čelí aj Tymošenková, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies