Tusk zvolal kvôli utečencom mimoriadny summit EÚ

NETKY.SK • 17 September 2015, 15:41 • 2 min
Tusk zvolal kvôli utečencom mimoriadny summit EÚ

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na stredu 23. septembra mimoriadny summit Európskej únie. Oznámil to dnes na svojom účte na Twitteri.

slovakia

left justify in out

 

 

Predmetom rokovania šéfov vlád členských krajín EÚ, ktoré sa začne o 18.00 h SELČ v Bruseli, bude riešenie utečeneckej krízy v Európe.

 

Európsky parlament schválil plán na prerozdelenie utečencov

 

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes na zasadnutí v Bruseli v zrýchlenom konaní veľkou väčšinou hlasov podporili plán Európskej únie na prerozdelenie 120.000 utečencov medzi členské krajiny, ktorý má za cieľ uľaviť tlaku utečencov na Grécko, Taliansko a Maďarsko.

 

Tento krok EP znamená, že ministri vnútra EÚ budú môcť na stretnutí v Bruseli v utorok schváliť uvedený plán za predpokladu, že sa im podarí prekonať opozíciu skupiny východoeurópskych krajín, vysvetľuje agentúra AP.

 

Za mechanizmus prerozdelenia utečencov, ktorý vypracovala Európska komisia, hlasovalo 372 poslancov, proti bolo 124 a 54 sa zdržalo hlasovania.

 

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v reakcii na to uviedol, že výsledok hlasovania je jasným signálom do krajín EÚ, že nastal čas prejsť od slov k činom. Utečenecká kríza je výzvou pre Európu "na politickej úrovni, na humanitárnej úrovni a dokonca by som povedal aj na morálnej úrovni", citovala Timmermansa agentúra AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies