Tusk prvým premiérom od pádu komunizmu, ktorý obháji svoj post

NETKY.SK • 10 Október 2011, 19:40 • 2 min
Tusk prvým premiérom od pádu komunizmu, ktorý obháji svoj post

Tusk prvým premiérom od pádu komunizmu, ktorý obháji svoj post - Politika Poľský premiér Donald Tusk pravdepodobne zostane vo svojej funkcii aj po nedeľňajších parlamentných voľbách, v ktorých jeho centristická, proeurópska Občianska platforma (PO) získal

slovakia

left justify in out

img

Poľský premiér Donald Tusk pravdepodobne zostane vo svojej funkcii aj po nedeľňajších parlamentných voľbách, v ktorých jeho centristická, proeurópska Občianska platforma (PO) získala takmer 40 percent hlasov.
Podľa exit pollu poľskej štátnej televízie získal jej hlavný rival, Právo a spravodlivosť (PiS) expremiéra Jaroslawa Kaczynského, iba 30 percent hlasov.
Ako pripomína agentúra AP, ak Tusk zostane v premiérskom kresle - o čom v Poľsku momentálne nikto nepochybuje - premiér obháji svoj post vôbec po prvý raz od pádu komunizmu v roku 1989.
Počas Tuskovho vládnutia sa krajine mimoriadne darilo najmä po ekonomickej stránke. Poľská ekonomika rástla dokonca aj v roku 2009, ktorý bol krízovým pre celú Európsku úniu. Ekonomický rast v krízovom období sa pripisuje čerpaniu peňazí z eurofondov a veľkému, 38-miliónovému domácemu trhu, ktorý si udržal spotrebiteľský apetít.
Krajina tiež zaznamenala stavebný boom v najväčších mestách, ktorý súvisí najmä s budúcoročnými majstrovstvami Európy vo futbale. Tie Poľsko organizuje spoločne s Ukrajinou. Poliaci boli svedkami rekonštrukcie chátrajúcich železničných staníc, pričom v niektorých mestách vyrástli moderné futbalové štadióny, pripomína AP.
"Je to obrovská česť pre mňa a pre Občiansku platformu. Nasledujúce štyri roky budeme pracovať pre vás, bez ohľadu za koho ste hlasovali," vyhlásil Tusk krátko po oznámení exit pollu.
Tuskova vláda sprivatizovala niektoré štátne podniky a snažila sa o budovanie dobrých vzťahov s EÚ a Ruskom. Jej kritici však poukazujú, že nepodnikla žiadne hlbšie reformy.
Nová ľavicová strana Hnutie na podporu Palikota (RPP) skončila v exit polle na treťom mieste s 10 percentami hlasov. Strana podnikateľa a svojského poslanca Janusza Palikota bola prekvapením volebného roka. Popularitu si získala v krátkom čase sľubmi o boji proti moci katolíckej cirkvi a ďalšími sociálne liberálnymi témami.
Napriek solídnemu výsledku Palikotovho hnutia však Tuskova Občianska platforma plánuje zostaviť vládu so svojím doterajším koaličným partnerom - Poľskou ľudovou stranou (PSL). Táto malá strana, ktorá sa opiera predovšetkým o farmárov a zastáva konzervatívne spoločenské hodnoty, získala podľa exit pollu 8,2 percenta. Tusk oznámil, že rokovania o zostavení vlády sa začnú už dnes.
Kaczynski priznal vo svojej volebnej centrále prehru. "Rešpektujeme výsledok volieb, ale našou úlohou počas nasledujúcich štyroch rokov bude presvedčiť milióny Poliakov, že sú potrebné zmeny," povedal Kaczynski.
Poslednou stranou, ktorá by sa podľa exit pollu dostala do parlamentu, je Zväz demokratickej ľavice (SLD) s 7,7 percentami. Pred štyrmi rokmi táto strana získala 13 percent.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies