Turecký premiér Davutoglu dostal mandát na zostavenie dočasnej vlády

NETKY.SK • 25 August 2015, 12:41 • 2 min
Turecký premiér Davutoglu dostal mandát na zostavenie dočasnej vlády

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poveril dnes premiéra Ahmeta Davutogla zostavením dočasnej vlády, ktorá by mala viesť krajinu do predčasných parlamentných volieb.

slovakia

left justify in out

Oznámila to turecká prezidentská kancelária, ktorú citovala agentúra AP.

 

Šéf doterajšej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Davutoglu bude mať na zostavenie prechodnej vlády päť dní. Jeho ministerská zostava by v súlade s ústavou mala zahŕňať aj opozičné strany.

 

Erdogan v pondelok oznámil svoje rozhodnutie vypísať nové parlamentné voľby po tom, ako v uplynulých dvoch mesiacoch zlyhali všetky pokusy o zostavenie koaličnej vlády. Voľby by sa mali pravdepodobne konať 1. novembra.

 

Podľa tureckej ústavy by v dočasnej "dovolebnej" vláde mali mať zastúpenie všetky politické strany v závislosti od počtu mandátov, ktoré získali v júnových parlamentných voľbách. Táto klauzula tureckej ústavy sa "testuje" prvýkrát - doteraz totiž ešte nikdy nenastala podobná situácia.

 

Z trojice parlamentných opozičných strán vyjadrila ochotu podieľať sa na novej prechodnej vláde len prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). Účasť v dočasnom kabinete odmietli hlavné opozičné zoskupenia: Republikánska ľudová strana (CHP) i nacionalistická Strana národného hnutia (MHP).

 

Opozíciou neobsadené posty budú podľa pozorovateľov zrejme ponúknuté nezávislým kandidátom z prostredia mimo parlamentu, čo môže znamenať, že sa do funkcií dostanú lojálni vládni úradníci či bývalí členovia AKP.

 

AKP, ktorej zakladateľom bol Erdogan, v parlamentných voľbách 7. júna nezískala absolútnu väčšinu a prvýkrát od roku 2002, keď sa dostala k moci, musela hľadať koaličného partnera. Viacerí pozorovatelia sa domnievajú, že AKP v skutočnosti najlepšie vyhovuje scenár predčasných volieb, v ktorých by potenciálne mohla získať stratenú parlamentnú väčšinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies