Turecko obmedzilo vstupné víza pre Iračanov, mnoho z nich podozrievajú z napojenia na IS

NETKY.SK • 15 Február 2016, 13:55 • 2 min
Turecko obmedzilo vstupné víza pre Iračanov, mnoho z nich podozrievajú z napojenia na IS

BAGDAD - Turecko obmedzilo vstupné víza pre Iračanov v snahe znížiť počet zahraničných bojovníkov vstupujúcich na jeho územie a zastaviť prílev migrantov do Európy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Európska únia počíta s pomocou Turecka pri zmiernení svojej najhoršej migračnej krízy od druhej svetovej vojny. Do bloku prišlo už vyše milióna ľudí vrátane desaťtisícov z Iraku, ktorí využívajú krátky morský úsek medzi Tureckom a ostrovmi Grécka ako členskej krajiny EÚ.


Turecko je tiež tranzitným bodom pre bojovníkov, ktorí sa chcú pripojiť k extrémistickej skupine Dáiš (tzv. Islamskému štátu), ktorá má pod kontrolou časť južnej hranice so Sýriou. Od 10. februára nemôžu Iračania získať víza pri príchode do krajiny a musia o ne najskôr požiadať prostredníctvom internetu, uvádza Reuters na základe informácií získaných v nedeľu z tureckej ambasády v Bagdade. Iračania musia tiež podstúpiť pohovor na zastupiteľskom úrade Turecka v Bagdade alebo Irbíle.


Výnimku tvoria tí, ktorí disponujú vízami pre schengenský priestor alebo vízami či trvalým pobytom v Spojených štátoch, Británii a Írsku, pripomína Reuters. "Tisícky Iračanov zostávajú v Turecku ilegálne alebo sa snažia nezákonne emigrovať na Západ. Značný je pritom počet irackých občanov zadržaných pre podozrenie z ich napojenia na teroristickú skupinu Dáiš," uviedol vo vyhlásení turecký veľvyslanec v Iraku Faruk Kaymakci.


Hoci sa do Európy dostalo vyše milióna migrantov, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň vyhlásil, že pre Európsku úniu príde čas, keď Ankara "otvorí vráta" migrantom smerujúcim na starý svetadiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies