Turecko má obavy, že v prípade Mursího popravy čaká Blízky východ chaos

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 15:25 • 2 min
Turecko má obavy, že v prípade Mursího popravy čaká Blízky východ chaos

ANKARA - Turecko sa obáva chaosu na Blízkom východe v prípade, že dôjde k výkonu trestu smrti, ktorý egyptské súdy vyniesli nad zosadeným islamistickým prezidentom Muhammadom Mursím a ďalšími vysokopostavenými islamistami.

slovakia

left justify in out

Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin dnes na tlačovej konferencii v Ankare uviedol, že Turecko bude v súvislosti s rozsudkami spolupracovať s Komisiou OSN pre ľudské práva a podnikne "všetky nutné kroky". 
     

Vynesené tresty označil hovorca za porušenie práva a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby proti nim protestovalo dôraznejšie. Hovorca zdôraznil, že kauza si vyžaduje všeobecnú pozornosť, a varoval, že rozhodnutie o poprave a jej vykonanie vyvolá na Blízkom východe chaos. 
     

Agentúra Reuters, ktorá o tom informovala, pripomenula, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je prívržencom Mursího a islamistického bloku Moslimské bratstvo, ktorý podporoval legitímne zvolenú vládu islamistov v Egypte, zosadenú neskôr armádou po masových nepokojoch Mursího odporcov.
     

Nemenovaný egyptský vládny úradník sa v reakcii na Kalinove slová pre Reuters vyjadril, že nie sú prekvapujúce. "Súčasný režim v Turecku je odzrkadlením ideí teroristického Moslimského bratstva," uviedol.  
     

Diplomatické vzťahy medzi Tureckom a Egyptom - bývalými regionálnymi spojencami - sa prerušili po tom, ako Erdogan opakovane obvinil novú egyptskú vládu, že sa k moci dostala vojenským prevratom. 
     

Fakt, že Turecko v roku 2011, keď vypukli povstania tzv. arabskej jari, podporilo Moslimské bratstvo a ďalšie islamistické organizácie v oblasti, poškodil aj jeho vzťahy s ostatnými partnermi v oblasti vrátane Saudskej Arábie a Líbye.
     

Trest smrti nad Mursím a 106 stúpencami jeho Moslimského bratstva v súvislosti s hromadným útekom väzňov v roku 2011 vyniesol egyptský súd uplynulú sobotu. Bezprostredne ho odsúdili ľudskoprávna organizácia Amnesty International a turecký prezident Erdogan. Svoje znepokojenie tlmočili aj Spojené štáty.
     

Egyptský súd by mal verdikt definitívne potvrdiť 2. júna po vyjadrení najvyššieho náboženského predstaviteľa v krajine, veľkého muftiho, ktoré je však nezáväzné. Proti rozsudku možno tiež podať odvolanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies