Turecko dostane od NATO raketový systém Patriot

NETKY.SK • 20 November 2012, 11:53 • 2 min
Turecko dostane od NATO raketový systém Patriot

Turecko dostane od NATO raketový systém Patriot - Politika Turecko sa dohodlo s partnermi s NATO, že mu poskytnú protiraketový systém Patriot na odvrátenie potenciálnych útokov zo Sýrie. Oznámil to dnes turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu s

slovakia

left justify in out

img

Turecko sa dohodlo s partnermi s NATO, že mu poskytnú protiraketový systém Patriot na odvrátenie potenciálnych útokov zo Sýrie. 

Oznámil to dnes turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu s tým, že rozhovory o nasadení systému sú už v záverečnej fáze. 

"Krajiny, ktoré dodávajú NATO systémy Patriot, sú známe. S týmito krajinami sme sa dohodli. Prebieha intenzívne úsilie a rozhovory dosiahli finálnu fázu," uviedol podľa agentúry Reuters Davutoglu na tlačovej konferencii v Ankare. 

Turecká vláda podľa jeho slov predloží partnerom oficiálnu žiadosť v čo najkratšom čase. Podľa expertov môžu v súčasnosti Turecku poskytnúť rakety Patriot len USA, Holandsko a Nemecko. 

Turecko ako členská krajina Severoatlantickej aliancie už posilnilo svoje jednotky na 910-kilometrových hraniciach so Sýriou a reagovalo odvetnými útokmi na strely, ktoré opakovane zasiahli jeho územie v dôsledku bojov medzi sýrskou armádou a povstalcami. Eskalácia napätia medzi oboma susedmi vyvolala obavy z rozšírenia sýrskej občianskej vojny do susedných štátov. 

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v pondelok zdôraznil, že prípadné nasadenie systému Patriot bude motivované výhradne obranou Turecka, a nie snahou o presadenie bezletových zón nad územím Sýrie. 

Aliancia umiestnila mobilný raketový systém Patriot v Turecku už dvakrát, a to v rokoch 1991 a 2003 počas prvej a druhej vojny v Perzskom zálive. Rakety typu zem-vzduch vtedy poskytlo Holandsko.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies