Turecko by mohlo Slovákom zrušiť víza ešte do letnej sezóny

NETKY.SK • 15 Apríl 2011, 07:04 • 2 min
Turecko by mohlo Slovákom zrušiť víza ešte do letnej sezóny

Turecko by mohlo Slovákom zrušiť víza ešte do letnej sezóny

slovakia

left justify in out

img

Turecko by mohlo pre Slovákov zrušiť víza ešte do začiatku tohtoročnej letnej sezóny. Či sa tak stane, bude podľa šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu závisieť od vývoja konzulárnych konzultácií rezortov zahraničných vecí oboch krajín.
      O možnostiach vízovej dohody dnes v Berlíne rokoval Mikuláš Dzurinda s tureckým rezortným partnerom Ahmetom Davutogluom. Stretnutie sa uskutočnilo na okraj schôdzky predstaviteľov členských krajín NATO.
      "Dohodli sme sa, že v prípade rýchlych a úspešných konzultácií by som mohol pricestovať do Ankary a azda ešte do tureckých volieb, ktoré sa majú konať v júni, by sa nám to mohlo podariť," uviedol slovenský minister pre TASR.
      Dvojstrannú dohodu komplikuje vízová povinnosť EÚ voči Turecku. Model riešenia však podľa Dzurindu ponúka režim medzi Tureckom a Talianskom. Taliani majú do Turecka bezvízový vstup a Rím naopak administratívne veľmi zjednodušil udeľovanie víz pre tureckých občanov, resp. udeľuje dlhodobé povolenia pre cielené skupiny občanov, ako sú študenti, vedci, umelci či obchodníci.
      O téme vízovej dohody rokoval Dzurinda už v januári v Bratislave s tureckým ministrom pre európske záležitosti Egemenom Bagisom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies