Turecko a Grécko sa dohodli na dialógu

NETKY.SK • 14 Február 2018, 09:51 • 2 min
Turecko a Grécko sa dohodli na dialógu

ANKARA - Turecko a Grécko sa dohodli na urovnaní napätých vzťahov prostredníctvom dialógu, oznámil v noci na stredu turecký premiér Binali Yildirim.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak deň po zrážke člnov pohraničnej stráže týchto dvoch krajín, ku ktorej došlo v Egejskom mori.

 

Yildirim v telefonickom rozhovore gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi ďalej povedal, že Grécko musí ustúpiť od činov, ktoré spôsobujú napätie. Dodal tiež, že Egejské more by malo byť "morom priateľstva".

 

Podľa Yildirimových slov sa s predsedom gréckej vlády dohodli na tom, že odteraz budú svoje spory riešiť politicky a diplomaticky - pokojným spôsobom prostredníctvom vzájomného porozumenia a dialógu, pričom priestor na spoločný rozhovor by mal byť vždy.

 

Kolízia člnov sa odohrala v noci na utorok v blízkosti dvojice neobývaných ostrovčekov Imia (turecký názov Kardak). Mnohí politici v Turecku pritom opäť obviňujú Grécko, že na neobývané ostrovčeky v blízkosti egejského pobrežia Turecka si robí nároky.

 

Yildirim tiež pripomenul, že šéfovia tureckej a gréckej armády by sa mali stretnúť v Bruseli na summite NATO v máji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies